x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania cere sprijin ţărilor Americii Latine!

Spania cere sprijin ţărilor Americii Latine!

de Istvan Deak    |    18 Noi 2012   •   16:41
Spania cere sprijin ţărilor Americii Latine!
Sursa foto: LLUIS GENE/AFP

Regele Juan Carlos şi premierul Mariano Rajoy au cerut sprijinul ţărilor Americii Latine pentru a depăşi situaţia dificilă prin care trece Spania. Criza economică a fost tema principală a celui de-al 22-lea summit ibero-american din oraşul spaniol Cadiz, care s-a desfăşurat în weekend.

Documentele finale ale summitului de la Cadiz, adoptate după mai multe zile intense de reuniuni comune şi bilaterale, consemnează angajamentul ţărilor Americii Latine de a facilita instalarea firmelor spaniole într-o zonă cu un potenţial economic net superior Europei.
Obiective

În ţări care au nevoie de experienţa spaniolă, precum Ecuadorul, în universităţi sau spitale, sau în Panama, unde nu există şomaj şi creşterea economică este de 11 procente, spaniolii speră să-şi poată mări prezenţa cu cât mai multe întreprinderi mici şi mijlocii. Premierul Mariano Rajoy s-a declarat mulţumit de rezultatele summitului, iar şeful statului, regele Juan Carlos, a subliniat perspectiva unei relaţii renovate dintre Spania şi ţările Americii Latine.

Supăraţi pe preşedintele UE

Pe de altă parte, premierul Rajoy a declarat la Cadiz, răspunzând la întrebările ziariştilor, că propunerea preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, de reducere a bugetului european cu 75 de miliarde de euro este inacceptabilă, relatează Rador şi AFP.  Conform acestuia, Spania ar pierde 20 de miliarde de euro din fondurile destinate agriculturii şi regiunilor. "Pentru Guvernul spaniol, primul document prezentat de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso pare un document bun. Cel de-al doilea, prezentat de domnul Van Rompuy, este pur şi simplu inacceptabil", a afirmat Rajoy la încheierea summitului ibero-american.
El a adăugat că acest buget nu este agreat de Guvernul spaniol, care va face cu cunoscut acest lucru instituţilor europene, în speranţa că va exista o altă propunere, mai rezonabilă, care să poată fi împărtăşită şi de Spania. Rajoy a menţionat ca element de fricţiune în special reducerea ajutoarelor pentru agricultură şi a fondurilor destinate politicii de coeziune şi regiunilor.

Mesaj antiausteritate

Dezbaterile din cadrul celui de-al 22-lea summit ibero-american de la Cadiz s-au deschis sâmbătă, cu un apel la stabilirea unei relaţii mai de egalitate între cele 22 de ţări latinoamericane şi Europa, şi au fost marcate de o critică a politicilor de austeritate din partea preşedintei Braziliei, Dilma Roussef. "Pentru Brazilia, consolidarea bugetară simultană nu este cel mai bun răspuns la criza mondială, şi poate chiar s-o agraveze, ducând la o recesiune majoră”, a declarat Dilma Roussef, apreciind că acest punct de vedere i-a permis ţării sale, a şasea economie mondială, să depăşească efectele crizei care s-a instalat din 2008 încoace. În discursul său, ascultat cu mare atenţie de şefii de stat şi de Guvern ai Spaniei şi Portugaliei, greu afectate de criză, Roussef a afirmat că austeritatea n-a făcut până în prezent decât să impună populaţiilor sacrificii enorme. "Să consideri că o consolidare bugetară colectivă, simultană şi accelerată este benefică şi aduce o soluţie reală este o greşeală”, a insistat Dilma Roussef.

×
Subiecte în articol: Spania rege premier sprijin