x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania, o nouă eră cu Zapatero

Spania, o nouă eră cu Zapatero

de Sînziana Stancu    |    11 Mar 2008   •   00:00
Spania, o nouă eră cu Zapatero
Sursa foto: Sergio Perez/

Cu al doilea mandat de premier în buzunar, Jose Luis Rodriguez Za­pa­tero le-a promis spanioli­lor o “nouă e­ră” în politica de la Madrid, re­la­tea­ză BBC online

Cu al doilea mandat de premier în buzunar, Jose Luis Rodriguez Za­pa­tero (foto) le-a promis spanioli­lor o “nouă e­ră” în politica de la Madrid, re­la­tea­ză BBC online. “Spaniolii  s-au ex­primat clar, iar eu am luat ho­tă­râ­rea de a deschide o nouă eră, fără tensiuni, fără con­frun­tări”, a declarat victoriosul Zapa­te­ro în faţa mulţimii adunate la se­diul parti­du­lui său din Madrid. El a mai pro­mis că va conduce Spania “cu o mână de fier”, dar şi cu “o mână în­tinsă”, pentru a ajunge la “consensul social şi politic cel mai larg posibil”.

 

REFORME. Partidul Socialist (PSOE) are acum cinci mandate în plus faţă de scrutinul din 2004, ob­ţi­nând 169 de locuri, în timp ce principalul său rival, Partidul Popular, al lui Mariano Rajoy, are 153 de locuri. To­tuşi, PSOE nu poate forma majoritatea absolută şi va trebui să facă o coa­liţie cu partide mai mici pentru a guverna. Purtătorul de cuvânt al PSOE a afirmat că rezultatele ale­ge­rilor reprezintă clar “aprobarea” unui îndrăzneţ  pachet de reforme li­berale dorite de premier, incluzând şi ega­li­tatea sexelor în faţa legii şi promo­varea unei proceduri simplificate a divorţului şi a căsătoriei între persoane de acelaşi sex – reforme cărora li s-au opus consevatorii şi Biserica Catolică.

×
Subiecte în articol: externe