x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania refuză azilul politic pentru unul dintre fiii lui Osma ben Laden

Spania refuză azilul politic pentru unul dintre fiii lui Osma ben Laden

18 Oct 2009   •   00:00

Spania a respins cererea de azil politic formulată de Omar ben Laden, unul dintre fiii fondatorului reţelei al-Qaida. Guvernul spaniol consideră că viaţa acestuia nu este în pericol în Orientul Mijlociu, aşa cum afirmă el, notează AFP.



"Motivul pe care l-au dat a fost că nu cred că viaţa lui este în pericol. Decizia este conformă cu avizul comisiei UNHCR", Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi", a declarat pentru AFP o persoană din anturajul fiului lui ben Laden. Omar ben Laden, în vârstă de 28 ans, care locuieşte în prezent în Egipt şi are paşaport saudit, are posibilitatea de a contesta decizia, conform legislaţiei spaniole. El ceruse luni azil politic în Spania, în timp ce tranzita Madridul în cadrul unei călătorii de la Cairo la Casablanca, Maroc. "Nu se simte în siguranţă acolo" din cauza poziţiilor sale paşnice şi de aceea a cerut azil, declarase miercuri aceeaşi persoană din anturajul său.

Omar ben Laden se defineşte drept fiul "paşnic" al lui Osama ben Laden. El este cel de-al patrulea copil din prima căsătorie a celui mai căutat om din lume. Din 2007, este căsătorit cu britanica Zaina Alsabah ben Laden, în vârstă de 52 de ani, care se numea anterior Jane Felix-Browne. Soţia îl însoţeşte pe Omar la Madrid.

Acest fiu al lui Osama ben Laden ceruse în aprilie un permis de sejur în Marea Britanie, care i-a fost refuzat din cauza incidentelor pe care le-ar fi putut provoca şederea sa.

El se află în prezent într-un centru special de pe aeroportul internaţional Madrid-Barajas. "Încerc să îi spun tatălui meu să găsească un alt mod de a-şi apăra şi atinge obiectivul. Bombele, armele nu trebuie folosite împotriva nimănui", declarase Omar ben Laden în ianuarie într-un interviu pentru CNN. Întrebat dacă este convins că tatăl său este responsabil pentru atentatele de la 11 septembrie, el a răspuns: "Da, poate".

Tânărul afirmă că nu a mai vorbit cu tatăl său din 2000, când a părăsit o tabără de antrenament al-Qaida din Afganistan cu binecuvântarea lui. "Tatăl meu mi-a spus că este alegerea şi decizia mea, deşi el ar fi preferat să rămân cu el", a spus Omar.

×
Subiecte în articol: externe