x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania: Românii, goniţi de şomaj

Spania: Românii, goniţi de şomaj

de Carmen Plesa    |    26 Feb 2010   •   00:00

Imigranţii din Spania sunt una dintre categoriile cel mai dur şi mai rapid afectate de criza economică din această ţară. Presa spaniolă a anunţat că doar în ultimele două luni numărul imigranţilor angajaţi a scăzut cu 80%.



Salariile imigranţilor au scăzut mult, comparativ cu acum un an. Astfel, 70% din imigranţi au salarii sub 1.000 de euro pe lună, iar 13% câştigă chiar mai puţin de 600 de euro lunar. Studiul mai arată că aproape 10% din imigranţi îşi împart locuinţele cu alte cel puţin şase persoane.

Pentru mii de familii de imigranţi din America Latină, tentaţia întoarcerii în ţara de origine este mare, deoarece sunt recompensate de statul spaniol, dacă nu se mai întorc în Regatul Iberic timp de trei ani. Românii însă preferă să "rupă" familiile şi să trăiască separaţi, în Spania şi România, după cum a remarcat Daniel Feito, directorul Centrului Hispano-Român din Coslada şi San Fernando.

Feito a mai completat pentru Global Henares că din Spania pleacă mai ales românii foarte tineri şi bătrânii. Cum criza economică i-a afectat în special pe bărbaţi, de obicei soţii şomeri se întorc acasă, iar româncele, care lucrează mai ales în domeniul serviciilor, rămân în Spania.

×
Subiecte în articol: diaspora