x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania și Rusia critică „ultimatumurile” date de administrația Trump

Spania și Rusia critică „ultimatumurile” date de administrația Trump

06 Noi 2018   •   19:58
Spania și Rusia critică „ultimatumurile” date de administrația Trump

Miniştrii de externe spaniol şi rus au criticat marţi politica americană de sancţiuni împotriva Iranului, denunţând "ultimatumurile" date, potrivit lor, de administraţia Donald Trump, relatează AFP. 

SUA au reintrodus luni sancţiunile împotriva sectoarelor petrolier şi financiar care au fost ridicate în timpul fostului preşedinte american Barack Obama, după ce în luna mai actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat retragerea SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri ale lumii, notează AFP. 

Doar opt ţări sunt autorizate încă de Washington să continue să cumpere petrol din Iran timp de încă alte şase luni: China, India şi Turcia (primii importatori de ţiţei iranian, alături de Uniunea Europeană) precum şi Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Italia şi Grecia. 

În conformitate cu sancţiunile impuse de Washington, ţările şi companiile străine care doresc să-şi menţină accesul pe piaţa americană trebuie să înceteze schimburile comerciale cu Teheranul. 

''Continuarea unei politici bazate pe ultimatumuri şi cereri unilaterale, desigur, în vremea noastră este dificil de acceptat'', a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov la Madrid, după ce s-a întâlnit cu omologul său spaniol Josep Borrell. 

Sancţiunile împotriva Iranului ''sunt absolut nelegitime. Acestea se aplică încălcând flagrant decizia Consiliului de Securitate al ONU. Şi formele în care aceste măsuri sunt anunţate şi implementate nu pot decât să provoace o dezamăgire profundă", a adăugat Lavrov. 

"Sunt de acord cu ministrul Lavrov pentru a respinge orice fel de poziţie care arată ca un ultimatum, de la oricine ar fi şi de asemenea din partea SUA", a spus, la rândul său, Josep Borrell. 

"Ideea că ''sunteţi cu mine sau împotriva mea aparţine unei alte ere," a adăugat el. 

Serghei Lavrov a respins încă o dată toate acuzaţiile privind interferenţe ruseşti în alegeri din străinătate, în ziua în care în SUA are loc un scrutin legislativ de importanţă crucială. 

"Toate aceste acuzaţii sunt zadarnice, false", a dat asigurări Lavrov. "Nu există nicio intervenţie din partea Rusiei în alegerile de astăzi", a subliniat el.

AGERPRES

×