x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania: Ţiganii din Motril, trimişi în România cu autobuzul

Spania: Ţiganii din Motril, trimişi în România cu autobuzul

de Carmen Plesa    |    17 Noi 2010   •   21:10

Consilierul José García Fuentes (Partidul Popular) a declarat că desfiinţarea taberei a fost legală şi că nu are nici o legătură cu etnia unora dintre ocupanţi.

“Acolo erau şi spanioli, şi magrebieni”, a mai spus Fuentes. Cele patru familii de ţigani din România, în total 15 persoane, între care şapte copii şi o femeie însărcinată, se instalaseră în zonă din luna iulie, nu aveau locuri stabile de muncă şi se ocupau în general cu strângerea de fier vechi.

Dacă autorităţile locale spun că evacuarea taberei s-a făcut în linişte şi cu asistenţă asigurată de Crucea Roşie, ţiganii au altă variantă legat de cele întâmplate.

“Au venit la 4-5 dimineaţă. Au parcat maşinile la poartă şi, prin megafon, ne strigau: «Din partea lui Sarkoyz, mergeţi la voi în ţară!»“, le-a spus celor de la El Mundo unul dintre ocupanţii taberei, care susţine că lucrează din când în când în construcţii şi că din decembrie ar avea o ofertă clară de muncă în Spania.

“Nu toţi localnicii ne tratează rău. Cum află că avem copii, ne aduc mâncare şi haine”, a mai spus bărbatul.

Potrivit jurnaliştilor spanioli, doar un singur locatar al taberei intenţionează să rămână în Spania, iar restul ţiganilor aşteaptă să li se plătească biletele de câte 80 de euro către România, plus o sumă “pentru mâncare”, pentru că drumul durează aproximativ trei zile.

×