x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania: Un avion de vânătoare a lansat din greşeală o rachetă în Estonia

Spania: Un avion de vânătoare a lansat din greşeală o rachetă în Estonia

08 Aug 2018   •   07:21
Spania: Un avion de vânătoare a lansat din greşeală o rachetă în Estonia

Ministerul spaniol al Apărării a deschis o anchetă privind tirul "accidental" cu rachetă lansat de unul dintre avioanele sale de vânătoare deasupra Estoniei, în timpul unei misiuni de antrenament. "Un Eurofighter spaniol din Lituania a tras accidental o rachetă, fără a provoca pagube", a anunţat institutia, precizand că incidentul a avut loc "într-o zonă din sud-vestul Estoniei unde acest tip de exerciţiu este autorizat".

 

"Racheta aer-aer nu a lovit niciun avion. Ministerul Apărării a deschis o anchetă pentru a clarifica cauza exactă a incidentului", a adăugat Ministerul Apărării de la Madrid. 

Acumm, forţele armate estoniene caută racheta Amraam, care are o rază de acţiune de 100 km şi are o funcţie de autodistrugere, dar autorităţile nu au putut exclude varianta ca proiectilul să fi lovit solul fără a exploda. 

Şeful forţelor aeriene estoniene Riivo Valge a declarat că racheta conţine între 5 şi zece kilograme de explozibili, dar ca, spre deosebire de alte arme similare, nu are un potenţial de distrugere foarte mare. 

Statele baltice Estonia, Lituania şi Lituania nu au propriile avioane de luptă, bazându-se pe partenerii din NATO pentru supravegherea spaţiului lor aerian. Riivo Valge a spus că este pentru prima dată când un astfel de incident a fost raportat. Armata estoniană a precizat că racheta a fost lansată în apropiere de oraşul Otepaa, din sud-estul ţării. AGERPRES

×