x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania xenofoba

Spania xenofoba

10 Ian 2005   •   00:00

ROMANI IN LUME
Imigrantii sunt sursa unor profituri substantiale pentru economia Spaniei. Dar se confrunta cu respingere din partea autohtonilor. Considerati doar straini care muncesc la negru. Atitudini xenofobe din ce in ce mai puternice. Dar, in realitate, sursa unor profituri substantiale pentru economia statului-gazda. Acestea sunt dificultatile de care se loveste orice roman plecat in Spania.
ANCA ALEXE, MARIA TOADER

STUDIU. Spaniolii isi gasesc slujbe intr-un ritm mult mai mic decat imigrantii
Dintre cele 423.000 de locuri de munca nou create in Spania in 2004, 145.000 sunt ocupate de imigranti, releva un recent studiu realizat de firma Adecco, o firma de recrutare care ofera locuri de munca temporare. Aceste cifre "permit constatarea castigului de teren pe piata fortelor de munca a colectivului de straini", informeaza cotidianul El Pais. Un castig pentru Spania, dar si o pierdere.

Foarte multi imigranti nu sunt angajati cu acte, deci nu platesc taxe. Cei mai multi dintre angajatii la negru provin din tarile din America de Sud. Romanii sunt pe locul al doilea in top, urmati de asiatici si de africani.

Pe langa lipsa actelor care sa-i puna pe picior de egalitate cu spaniolii, imigrantii care ocupa locurile de munca se mai confrunta si cu xenofobia. Aversiunea fata de imigranti a crescut in ultimii 8 ani in Spania, conform unui studiu sociologic, citat de publicatia spaniola.

PIATA MUNCII. La nivel national, dintre cele 17,24 milioane de locuri de munca, 850.000 sunt ocupate de imigranti, ceea ce semnifica 4,9% din total, conform celor prezentate in raportul citat de cotidianul spaniol. Dar lucrurile se schimba repede. Spaniolii isi gasesc slujbe intr-un ritm mult mai mic decat imigrantii. De altfel, numai in luna septembrie a anului 2004 numarul spaniolilor angajati a crescut intr-un ritm de 1.7%, in timp ce numarul lucratorilor straini a crescut cu 20,5%, adica de 12 ori mai mult. Adecco precizeaza ca aceasta crestere se poate observa si la contractele de munca temporare.

RESPINGERE. Dintre cei 43 de milioane de locuitori ai Spaniei, 2,6 milioane sunt straini, iar dintre acestia mai mult de 1 milion se afla intr-o situatie de ilegalitate. Mai mult, procentajul spaniolilor care au declarat ca sunt impotriva comunitatii imigrantilor a crescut de la 8% in 1996 la 32% in 2004, conform studiului "Actiunea xenofobiei in Spania", al unui profesor de sociologie de la Universitatea Complutense din Madrid.

Sentimentele de respingere fata de straini au crescut mai ales incepand cu anul 2000. Comunitatile care intampina cea mai mare rezistenta din partea spaniolilor sunt acelea al caror numar a crescut cel mai mult in ultimii ani si care au cele mai putine legaturi culturale cu Spania. Marocanii sunt cei mai "respinsi", urmati de negrii din Africa, asiaticii si europenii estici, in majoritate romani si polonezi.

PLAFON. Ministrul spaniol al Muncii, Jesus Caldera, a calculat duminica trecuta ca Spania poate "absorbi" un procent de imigranti intre 8% si 10% din propria populatie.

"Aceasta cifra tine seama de posibilitatile de integrare si functionare a sistemului nostru", a declarat ministrul, afirmand ca imigrantii au avut un efect pozitiv asupra locurilor de munca si au permis oprirea pierderii de competitivitate a tarii. In prezent, imigrantii reprezinta 6,7% din populatia statului iberic. Guvernul spaniol a aprobat la sfarsitul lunii decembrie 2004 un mecanism exceptional si temporar de regularizare a imigrantilor angajati ilegal, de care ar putea beneficia 800.000 de persoane.

ROMANII, CERSETORI PROFESIONISTI
Ele, invelite in fuste murdare. Ei, slabi si palizi. Copiii, acoperiti ca niste carnaciori in scutece precum papusile rusesti. Merg prin orasele Spaniei cerand de pomana. Asa ii vad spaniolii pe romani. Ei le-au schimbat "perceptia despre saracie".

"Presupun ca, din pacate, multi dintre noi ne-am obisnuit cu asalturile sporadice ale acestor nenorociti dezradacinati, care traverseaza Europa si vin dintr-o tara in care legendele cu vampiri mistifica mare parte din copilaria romanilor", scrie Francisco Dancausa Ruiz, un editorialist al publicatiei spaniole Noticias. "Ranile lor alimenteaza presa: saracie, exploatare si marginalizare." Ziaristul da exemplul unei familii care a incercat acum un an sa-si vanda copilul nou-nascut intr-o maternitate spaniola si comenteaza ca, recitit dupa un an, articolul dezvaluie prejudecatile si raceala spaniolilor fata de profesionalizarea copiilor cersetori pe strazile oraselor.

"In ceea ce ma priveste, voi incerca sa-mi redescopar sensibilitatea fata de copilul roman care a aparut la geamul masinii mele deunazi si care parea la fel de umana ca si a mea", scrie jurnalistul. (Ana-Maria Luca)
×
Subiecte în articol: diaspora Spania munca