x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spioana îl vrea de bărbat pe spion. Anna Chapman îi propune căsătoria lui Edward Snowden

Spioana îl vrea de bărbat pe spion. Anna Chapman îi propune căsătoria lui Edward Snowden

de Istvan Deak    |    04 Iul 2013   •   18:29
Spioana îl vrea de bărbat pe spion. Anna Chapman îi propune căsătoria lui Edward Snowden

Tânărul informatician american Edward Snowden, refugiat în zona de tranzit a aeroportului internaţional Şeremetievo din Moscova şi căutat de SUA pentru spionaj, a primit miercuri o cerere în căsătorie din partea atrăgătoarei Anna Chapman, spioana rusă expulzată în 2010 din SUA.
“Snowden, vrei să te căsătoreşti cu mine?”, a scris roşcata sexi pe contul său de Twitter.

“Oaia neagră”
Edward Snowden a renunţat, marţi, la solicitarea sa de azil adresată Rusiei şi a fost refuzat de mai multe ţări cărora le ceruse azil politic. Aflate în strânsă legătură cu numeroase ţări, SUA au declarat că nutresc speranţa că fostul consultant al Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA) se va întoarce în SUA. Snowden se află la originea dezvăluirilor deranjante pentru America privind programul american ţinut secret de supraveghere a comunicaţiilor mondiale. El a cerut azil politic în Rusia, dar a retras-o ulterior, din cauza condiţiilor pe care i le-a impus preşedintele rus Vladimir Putin.
Şeful statului rus a declarat luni că Snowden poate rămâne în Rusia, cu condiţia de a înceta activităţile vizând lezarea americanilor.
Anna Chapman a fost expulzată din SUA în 2010 împreună cu nouă alţi agenţi ai Moscovei, în urma unui schimb demn de Războiul Rece. De la revenirea sa în Rusia, ea s-a afişat deseori în presă, contrar tradiţiei celor care au avut de-a face cu serviciile secrete.

Ce ştie toată lumea
Majoritatea Guvernelor europene sunt probabil conştiente de mult timp de capacităţile pe care le are NSA de a spiona.  Europeanul de rând, în schimb, nu ştia nimic până când publicaţia germană Der Spiegel a publicat, săptămâna aceasta, numărul de apeluri telefonice, de e-mail-uri şi de SMS-uri private pe care NSA le supraveghează în fiecare lună în Europa. Revista prezintă cifra de 500 de milioane numai pentru Germania. Având în vedere această sumă de date, se poate gândi că o mare parte dintre activităţile de spionare ale NSA nu au probabil nicio legătură cu securitatea naţională a SUA sau cu lupta împotriva terorismului.

“Indignarea europenilor e exagerată”
“Spionarea cetăţenilor europeni de către NSA este perfect legală potrivit legislaţiei americane; agenţia are doar interdicţia de a spiona americani fără a fi autorizată de un tribunal. Aşa cum agenţiile de informaţii germane nu au dreptul să-i spioneze pe germani. Este naiv să credem că serviciile de informaţii aliate se abţin să facă schimb de informaţii atunci când unele au acces la ele şi altele nu.
Iată de ce indignarea liderilor politici europeni pare exagerată, ca şi ameninţările lor de a îngheţa negocierile asupra acordului de liber-schimb transatlantic  (ascultările NSA ar fi avut drept scop de a da în vileag anumite strategii de negociere). Nu ar fi surprinzător să aflăm că şi europenii încercau să culeagă informaţii cu privire la strategia de negociere a SUA. Oricum, semnarea unui acord rămâne în interesul tuturor părţilor”, scrie, în editorialul său, cotidianul american International Herald Tribune.

×
Subiecte în articol: edward snowden anna chapman