x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spionul nuclear e liber

Spionul nuclear e liber

22 Apr 2004   •   00:00

Dupa 18 ani de puscarie, spionul israelian Mordechai Vanunu a fost eliberat ieri din inchisoare.

Din fata inchisorii Shikma din Ashkelon (sudul Israelului), el a declarat ca este „mandru si fericit" ca a dezvaluit lumii intregi secretele nucleare ale Israelului.

POVESTEA. In urma cu aproape 20 de ani, Vanunu, pe atunci tehnician nuclear, a văndut publicatiei britanice Sunday Times fotografii ale instalatiilor centralei nucleare israeliene de la Dimona din desertul Neghev. Spionul, un evreu de origine marocana convertit la crestinism, a fost ridicat in 1986 din Roma de agentii serviciilor secrete israeliene (Mossad) si condamnat la 18 ani de inchisoare intr-o celula de izolare. Din dezvaluirile sale, expertii occidentali au aflat ca Israelul detinea un arsenal de peste 100 de focoase nucleare.

RESTRICTII. Acum, dupa aproape 20 de ani, Vanunu s-a vazut liber, dar constrans. El nu are voie sa paraseasca Israelul in urmatorul an, desi si-a exprimat dorinta de a se stabili in Statele Unite. I-au fost interzise dreptul de a avea pasaport, de a se apropia de reprezentantele diplomatice straine, de porturi si aeroporturi, de a comunica, fara aprobare, cu cetateni straini.

Ieri, Vanunu a solicitat Guvernului israelian sa permita inspectorilor internationali sa controleze reactorul de la Dimona. Israelul nu a recunoscut niciodata ca s-ar numara printre puterile nucleare.

Anca Aldea

×
Subiecte în articol: externe