x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spionul rus, angajat în România

Spionul rus, angajat în România

de Sînziana Stancu    |    15 Iul 2010   •   00:00
Spionul rus, angajat în România
Sursa foto: Matthias Schrader/AP/Agerpres

Rusul Alexei Karetnikov, în vârstă de 23 de ani, care este bănuit de legături cu reţeua de spionaj dezmembrată săptămâna trecută în Statele Unite, a lucrat şi pentru companie cu sediul în România, Neobit. Această companie este ramura europeană a SoftKey Solution, şi are sediul în Bucureşti, pe Calea Vitan. Informaţia publicată de Washington Post se bazează pe profilul postat de presupusul agent de spionaj în pagina sa din reţeaua de socializare Facebook.



Karetnikov a fost expulzat marţi, 13 iulie, din SUA şi, potrivit presei americane, ar fi făcut parte din reţeaua agenţilor secreţi care au fost, vineri, obiectul unui spectaculos schimb de spioni între Washington şi Moscova. Karetnikov nu a fost acuzat de spionaj, spre deosebire de ceilalţi zece spioni, autorităţile americane susţinând că nu au avut suficiente dovezi împotriva lui, ci a fost expulzat după ce a recunoscut că se află pe teritoriul american "prin încălcarea legii privind imigraţia". "Era la început, abia se stabilise", a declarat o oficialitate din FBI sub acoperirea anonimatului. El a precizat că poliţia federală îl urmăreşte de când el sosise în SUA.Viza lui expirase la data de 26 iunie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, Matt Chandler, "Karetnikov (...) a convenit să fie deportat", ca să nu se expună urmăririi judiciare.

Din profiul de pe Facebook, presa americană a aflat şi alte amănunte despre viaţa spionului rus. El este informatician, absolvent al Politehnicii din Sankt Petersburg, în 2009. În CV-ul său, la "activitate profesională" el precizează că a lucrat la companiile Microsoft şi Neobit. Surse din Microsoft au confirmat că rusul lucra în companie şi deţinea funcţia de programator. În martie 2009 s-a căsătorit cu o studentă care învăţa la aceeaşi universitate, Jiulia Dudnikova, care a rămas în Rusia să-şi continuie studiile, după ce el a plecat în Statele Unite, unde s-a stabilit într-o suburbie din Seattle.

×
Subiecte în articol: externe