x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sportivii belaruși care se opun lui Lukașenko cer să participe la Jocurile Olimpice

Sportivii belaruși care se opun lui Lukașenko cer să participe la Jocurile Olimpice

de Redacția Jurnalul    |    04 Feb 2023   •   09:00
Sportivii belaruși care se opun lui Lukașenko cer să participe la Jocurile Olimpice
Sursa foto: Hepta

Sportivii belaruși care se opun în mod deschis conducerii lui Alexander Lukașenko au cerut vineri Comitetului Internațional Olimpic să li se permită să concureze, excluzându-i în același timp pe cei care susțin autoritățile și invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

Posibilitatea ca sportivilor ruși și belaruși să li se dea cale liberă pentru a concura la Jocurile Olimpice de vară de la Paris de anul viitor a înfuriat Ucraina și țări precum Letonia, care au amenințat că vor boicota Jocurile.

Dar atleții din Belarus, care au protestat împotriva lui Lukashenko și s-au opus cu înverșunare războiului din Ucraina, au cerut CIO să le recunoască poziția și să le dea permisiunea de a concura.

Într-o declarație publicată de Belarusian Sport Solidarity Foundation și semnată de peste 50 de personalități sportive, semnatarii "susțin consolidarea sancțiunilor deja în vigoare" împotriva Rusiei și Belarusului.

Cu toate acestea, declarația a adăugat că sportivilor belaruși care s-au opus în mod deschis lui Lukașenko și războiului ar trebui să li se permită să participe la competițiile internaționale.

"Sportivii ruși și belaruși care susțin regimurile lui Putin și Lukașenko nu ar trebui să aibă ocazia de a aduce agresiunea pe arena sportivă mondială", se arată în declarație.

"Atleților liberi din Belarus ar trebui să li se acorde dreptul de a participa la competițiile sportive și să fie salvați de persecuția regimului Lukashenko pentru poziția lor civică".

Sute de atleți belaruși au semnat o scrisoare deschisă pentru a cere repetarea alegerilor prezidențiale din 2020, în urma cărora Lukașenko a rămas la putere. Apropiatul președintelui rus Vladimir Putin neagă acuzațiile potrivit cărora votul a fost fraudat.

Mai mulți atleți belaruși care au ieșit în stradă sau și-au exprimat sprijinul pentru opoziție în urma alegerilor, inclusiv decatlonistul olimpic Andrei Krauchanka, au fost reținuți și au făcut închisoare pentru anummite perioade de timp. Alții și-au pierdut locurile de muncă la stat sau au fost dați afară din echipele naționale.

Sportivii din Rusia și din țara vecină, Belarus, care a ajutat Moscova în invazia sa în Ucraina, au fost excluși de la multe competiții sportive internaționale de la izbucnirea conflictului în urmă cu un an.

Săptămâna trecută, CIO a anunțat că sportivilor din cele două țări, care nu au putut participa la calificările pentru Jocurile Olimpice europene din cauza războiului, li s-ar putea permite să obțină locuri pentru a concura ca neutri la Jocurile din 2024 prin calificări la competițiile asiatice.

(sursa: Mediafax)

×