x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Țările baltice și Polonia se opun participării sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice

Țările baltice și Polonia se opun participării sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice

de Redacția Jurnalul    |    31 Ian 2023   •   23:30
Țările baltice și Polonia se opun participării sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice
Sursa foto: Hepta

Țările baltice și Polonia se opun oricărei participări a sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice, chiar și sub un steag neutru, a declarat marți ministrul de Externe leton.

Săptămâna trecută, CIO a declarat că examinează o "cale" pentru ca rușii să participe la Jocurile de vară de anul viitor de la Paris, probabil ca atleți neutri, mai degrabă decât sub drapelul lor național, relatează AFP.

Anunțul a stârnit o reacție imediată din partea Kievului, un consilier prezidențial ucrainean acuzând CIO că este un "promotor al războiului".

Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a arătat într-un tweet: "Decizia de a permite sportivilor ruși și belaruși să concureze la următoarele Jocuri Olimpice este imorală și greșită".

El a cerut ca Rusia să fie izolată atâta timp cât continuă invazia în Ucraina.

"CIO (Comitetul Internațional Olimpic) nu ar trebui să devină complice la eforturile de propagandă ale Rusiei", a declarat Rinkevics după o întâlnire cu omologii săi din țările baltice și Polonia la Riga.

Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile de la Paris dacă rușilor li se va permite să participe.

Comitetul olimpic leton s-a alăturat apelului de boicotare.

"Letonia nu va participa la jocuri alături de țara agresoare", a declarat președintele Comitetului, Zorzs Tikmers, pentru LTV1 din Letonia.

Ministrul polonez al sporturilor, Kamil Bortniczuk, a declarat săptămâna trecută că "nu-și poate imagina" un scenariu în care sportivii ruși și bieloruși să participe la Jocurile Olimpice, precizând că nu exclude posibilitatea de a da un "ultimatum" CIO.

Fără a anunța un boicot, Bortniczuk a declarat că Polonia va organiza "o coaliție eficientă de țări" pentru a bloca participarea atleților ruși și belaruși la Jocurile Olimpice de anul viitor.

Șeful Comitetului Olimpic al Rusiei a declarat marți că sportivii săi nu trebuie să fie supuși unor condiții diferite de cele ale altor țări.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: jocuri olimpice Rusia belarus