x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sprint final - Clasicism electoral pentru fotoliul de la Elysee

Sprint final - Clasicism electoral pentru fotoliul de la Elysee

de Delia Zahareanu    |    24 Apr 2007   •   00:00

Corespondenţa din Paris
Candidatul conservator Nicolas Sarkozy şi socialista Segolene Royal işi vor disputa runda finală a prezidenţialelor la 6 mai, iar bătălia cea mai mare va fi cea pentru "seducerea" alegătorilor care au votat in primul tur cu doi candidaţi care n-au prins finala.
Martin Bureau/AFP PHOTO/MEDIAFAX
ELECTORALE. Dupa votul de duminica urmeaza 15 zile de campanie asidua pentru turul doi intre cei doi contracandidati, Sarkozy si Royal
Corespondenţa din Paris
Candidatul conservator Nicolas Sarkozy şi socialista Segolene Royal işi vor disputa runda finală a prezidenţialelor la 6 mai, iar bătălia cea mai mare va fi cea pentru "seducerea" alegătorilor care au votat in primul tur cu doi candidaţi care n-au prins finala.

Francezii au decis că bătălia finală pentru preşedinţia Franţei se va da intre reprezentanţii principalelor două forţe politice din ţară. Candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, intră in al doilea tur din postura de favorit, după ce a obţinut duminică 31,11% din voturile exprimate. Socialista Segolene Royal a fost votată de 25,84 dintre alegători. Pe locul al treilea s-a clasat centristul Francois Bayrou, cu 18,55%, care "i-a luat faţa" extremistului de dreapta Jean-Marie Le Pen. Departe de performanţa de acum cinci ani, cand a ajuns in al doilea tur de scrutin, Le Pen a obţinut duminică doar 10,5% din voturile exprimate. Cei doi "finalişti" nu au vreme să se culce pe lauri. Campania pentru turul al doilea a şi inceput, iar Sarkozy şi Royal se pregătesc pentru noi mitinguri electorale. La postul de televiziune TF1 s-a difuzat chiar ştirea că francezii vor avea parte in această rundă finală de mult aşteptatul duel televizat intre cei doi prezidenţiabili. Bătălia va fi destul de stransă, sondajele prefigurand o diferenţă de aproximativ şase procente intre cei doi, cu avantaj pentru Sarkozy.

IN STRADĂ. In Rue Solferino, in elegantul arondisment VII, duminică seara, la sediul campaniei candidatei Partidului Socialist, la ora 20:00, se stranseseră deja cateva sute de oameni, cu steaguri, lozinci şi trandafiri, pentru a o susţine pe preferata lor, Segolene Royal. Atmosfera era una de sărbătoare. Pe un ecran digital de dimensiuni considerabile, moderatorii postului France 2 dezbăteau rezultatele proaspăt anunţate ale primului tur de scrutin. Sego, după cum o alintă francezii, a sosit tarziu in noapte in mijlocul suporterilor săi. Steagurile violet pe care scria: "Maine nu va veni fără tine! Segosphere" fluturau deasupra capetelor, iar pancartele cu "Franţa Preşedintă", sloganul de campanie a candidatei PS, erau agitate prin mulţime.

INCENDIAR. Legătura din studioul ştirilor France 2 se comută pe Rue Beotie, la Sala Gaveau, in arondismentul VIII, unde Sarkozy işi susţine speech-ul invingătorului in primul tur. In mijlocul alegătorilor săi, care scandau lozinci de incurajare, Sarkozy povesteşte despre demnitatea Franţei. Intreaga sală strigă: "Am ajuns in finală! Am ajuns in finală!". Imaginile starnesc in Solferino huiduieli şi sloganuri anti-UMP. La un balcon din clădirea de vizavi de sediul de campanie a lui Royal, doi bărbaţi privesc spectacolul mulţimii dezlănţuite, band tacticos vin alb. De la geamurile clădirii de langă sediul de campanie a candidatei socialiste, cameramani şi oameni care flutură drapelul francez se intind cat pot spre exterior, pentru a capta impresiile mulţimii sau pentru a le capta atenţia pur şi simplu. Reporterii se amestecă prin mulţime, luand opinii din partea celor prezenţi in Solferino. Blitz-urile despică aerul serii şi electrizează şi mai mult atmosfera. Pe tricoul unui bărbat scrie: "Mandru de a fi socialist".

PERDANŢII. Pe ecranul din Solferino defilează in direct toţi candidaţii care au ieşit din cursă. La un moment dat apare şi veterana candidaturilor la preşedinţia Franţei, comunista Arlette Laguiller. "A candidat in aproape toate scrutinurile pentru Elysee, din '74 incoace", imi spune o tanără din mulţime, amuzată de imaginile cu şefa "Luptei Muncitoreşti", care arată descumpănită din cauza unei noi infrangeri. De altfel previzibilă.

PREVIZIUNI PENTRU 6 MAI
"MANDRU DE A FI SOCIALIST". Susţinătorii lui Segolene Royal speră intr-o victorie in turul al doilea
Pentru confruntarea finală de la 6 mai, ambii candidaţi au nevoie de o reorientare a voturilor susţinătorilor centristului Francois Bayrou, dar şi a celor lui Jean Marie Le Pen. Segolene Royal va putea conta pe aproximativ zece procente din voturile celor care i-au susţinut pe ceilalţi candidaţi de stanga ieşiţi din cursă, iar pentru Nicolas Sarkozy, după cum titra şi Le Canard Enchaine, este vorba despre atragerea destul de delicată a electorilor Frontului Naţional. Bayrou a declarat, de altfel, că maine va anunţa pe care dintre cei doi candidaţi il va susţine in mod oficial. In comentariile faţă de candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, o revistă franceză face trimitere la fostul dictator din Romania, Nicolae Ceauşescu. In publicaţia Marianne se face o comparaţie intre egoul "exacerbat" al lui Sarkozy şi megalomania lui Ceauşescu. Tot Marianne scrie că laudele aduse lui Sarkozy de o parte a presei, inclusiv de revista populară Paris Match, nu sunt mai puţin penibile sau groteşti decat elogiile adresate lui Ceauşescu.
×
Subiecte în articol: externe sarkozy royal segolene royal