x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sri Lanka: Premierul nu a fost informat de avertismentul privind un posibil atentat din cauza unei rupturi cu preşedintele

Sri Lanka: Premierul nu a fost informat de avertismentul privind un posibil atentat din cauza unei rupturi cu preşedintele

22 Apr 2019   •   22:05
Sri Lanka: Premierul nu a fost informat de avertismentul privind un posibil atentat din cauza unei rupturi cu preşedintele

O ruptură între preşedintele şi premierul din Sri Lanka, care a declanşat o criză anul trecut, a trecut luni în prim-plan, la o zi după o serie de atentate cu bombă soldate cu sute de morţi şi răniţi, ridicând întrebări asupra modului în care guvernul a gestionat un recent avertisment asupra unui posibil atac, relatează Reuters.

Premierul a fost ţinut departe de briefingurile serviciilor de informaţii după ce a avut o dispută cu preşedintele, a declarat un ministru din guvern, la o zi după atacurile de Paşti asupra unor biserici şi hoteluri care s-au soldat cu moartea a 290 de oameni şi rănirea altor aproape 500.

Poliţia a fost avertizată în această lună privind un posibil atac asupra unor biserici care urma să fie comis de un grup islamist puţin cunoscut, potrivit unui document consultat de Reuters.

Însă prim-ministrul Ranil Wickremesinghe nu a fost informat despre acest raport, datat 11 aprilie, care menţionează că o agenţie de informaţii externe a avertizat privind posibilitatea unor atacuri asupra bisericilor din partea unei grupări militante interne numite National Thawheed Jama'ut (NTJ), a declarat presei ministrul sănătăţii Rajith Senaratne.

Nu se ştie până în prezent ce acţiuni au fost întreprinse în urma avertismentului sau dacă au fost luate astfel de măsuri, notează Reuters.

"Când am întrebat despre acest raport, prim-ministrul nu ştia despre asta", a mai spus Senaratne.

Nu se ştie dacă preşedintele, Maithripala Sirisena, ştia despre acest raport, dar principala organizaţie de securitate, Consiliul de Securitate, se află în subordinea sa, în timp ce prim-ministrul nu a mai fost invitat la reuniunile acestui organism din cauza rupturii cu şeful statului, a spus Senaratne.

Preşedintele nu se afla în ţară când au avut loc atentatele, iar biroul său a refuzat să comenteze.

"Ca guvern trebuie să spun că regretăm foarte, foarte mult şi trebuie să ne cerem scuze familiilor pentru acest incident", a afirmat Senaratne.

Preşedintele l-a demis pe Wickremesinghe în octombrie anul trecut din cauza disputelor politice, însă l-a repus în funcţie câteva săptămâni mai târziu în urma presiunilor din partea Curţii Supreme.

Relaţia lor nu s-a îmbunătăţit însă şi divergenţele lor au întârziat decizii ale guvernului, susţin politicieni din Sri Lanka.

Duminică, în condiţiile în care preşedintele se afla într-o călătorie în străinătate, iar ţara era zguduită de atacuri sinucigaşe, Wickremesinghe a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate, dar membrii săi nu au venit, a spus ministrul Senaratne.

"Este pentru prima dată în istorie când am văzut Consiliul de Securitate să refuze să vină la o întâlnire cu premierul ţării", a spus el.

Luni, Wickremesinghe a participat la o reuniune a Consiliului de Securitate convocată după revenirea în ţară a lui Sirisena. A fost prima participare a premierului la o astfel de reuniune după criza politică, a anunţat biroul său.

Senaratne a mai spus că forţele de securitate au efectuat percheziţii în taberele de antrenament ale National Thawheed Jama'ut. De asemenea, guvernul crede că există legături internaţionale cu aceste atacuri.

"Nu credem că o mică organizaţie poate face toate aceste lucruri. Acum investigăm sprijinul internaţional pentru ei şi celelalte legături ale lor - cum au fabricat aceste bombe şi au orchestrat atacurile sinucigaşe", a spus el.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sri lanka premier presedinte