x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stare de alertă în Golan, după incidente sângeroase soldate cu circa 20 de morţi.

Stare de alertă în Golan, după incidente sângeroase soldate cu circa 20 de morţi.

de Marina Constantinoiu    |    06 Iun 2011   •   10:17

Armata israeliana este, luni, in stare de alerta de-a lungul liniei de incetare a focului cu Siria, din Podisul Golan, a doua zi dupa o serie de incidente sangeroase, soldate cu tiruri din partea israeliana, care au ucis mai multi tineri palestinieni si sirieni care incercau sa treaca zona de demarcatie, relateaza AFP.

Siria a prezentat un bilant de 23 de morti si 350 de raniti al incidentelor de duminica, in timp ce Israelul il contesta, afirmand ca nu are cunostinta decat de “10 persoane ucise si ranite de bombele incendiare lansate de manifestantii din Kuneitra', dupa cum a afirmat un purtator de cuvant militar israelian.

Sute de protestatari, agitand drapele palestiniene si siriene, au incercat sa treaca de o prima bariera din sarma ghimpata amplasata inaintea unui camp de mine, in apropierea orasului Majdal Chams, din zona ocupata a Golanului, pentru a marca ceea ce ei denumesc “Naksa', infrangerea araba din iunie 1967 (Razboiul de Sase Zile).

Armata israeliana a anuntat ca militarii au deschis foc de avertisment pentru a-i impiedica pe protestatari sa se apropie. "In pofida numeroaselor avertismente, atat verbale, cat si cu foc de avertisment, zeci de sirieni au continuat sa se apropie de granita, iar fortele armate israeliene nu au avut de ales si au deschis focul in directia picioarelor manifestantilor, pentru a-i descuraja", a declarat un purtator de cuvant al armatei israeliene. El a adaugat ca nici un manifestant nu a reusit sa ajunga la frontiera, iar situatia se afla "sub control la inceputul dupa-amiezii". La 15 mai, cu ocazia "Nakba" (catastrofa, in araba), care marcheaza infiintarea statului Israel, sute de manifestanti au trecut frontiera in apropiere de Majdal Chams, in pofida tirurilor armatei israeliene. Violentele s-au soldat cu moartea a patru persoane, alte zece persoane fiind ucise la frontiera libaneza.

In timpul razboiului din iunie 1967, Israelul a ocupat Peninsula Sinai - predata Egiptului in 1982 -, Platoul Golan, Cisiordania si Fasia Gaza - de unde s-a retras in 2005, mentinand insa o blocada aeriana, navala si, partial, terestra.

×