Autorităţile au declarat stare de urgenţă în insula Sardinia după inundațiile provocate de trecerea ciclonului Cleopatra și soldate cu 16 morți, sute de locuințe distruse și alunecări de teren, informează presa din Italia, citată de Agerpres.
Guvernul italian a alocat 20 de milioane de euro pentru atenuarea efectelor calamității de pe insulă, în urma unei reuniuni urgente a Consiliului de miniștri, desfășurat marți, în care s-a decis decretarea stării de urgență în Sardinia. Alte cinci milioane de euro vor fi puse la dispoziție de autoritățile locale, iar un milion de euro a fost donat de către Conferința Episcopală Italiană, cu scopul de a ajuta cele peste 2.700 de persoane care și-au pierdut locuințele, notează principalul cotidian roman.
"Este o dramă de proporții incredibile, o tragedie națională, iar în acest moment prioritatea este salvarea vieților și ajutarea sinistraților", a mai afirmat marți premierul Letta, care a vizitat insula Sardinia, însoțit de șeful Protecției civile italiene, prefectul Franco Gabrielli. În cursul vizitei sale la Olbia (localitatea cea mai afectată de furtună), Enrico Letta a spus că "statul italian este prezent și va face tot posibilul pentru a ajuta regiunea Sardinia".
Tragicul bilanț al intemperiilor din Sardinia este de 16 morți — dintre care doi copii—, mai multe persoane încă date dispărute, peste 2.700 de persoane rămase fără locuințe, 10.000 de persoane rămase fără alimentare cu energie electrică și 500 de kilometri de străzi provinciale distruși, informează cotidianul Corriere della Sera din Milano. Acesta adaugă că prioritatea este eliberarea rapidă de ajutoare pentru regiunile sinistrate, inclusiv din partea Uniunii Europene.
Cotidianul Il Messaggero de la Roma scrie că peste o mie de voluntari și sute de agenți ai forțelor de ordine, printre care carabinieri și polițiști, lucrează împreună cu pompierii în zonele afectate pentru a ajuta populația din Sardinia.
Între timp, a fost emisă o nouă alertă meteorologică, care se referă nu numai la Sardinia, dar și la alte regiuni din sudul și centrul Italiei, printre care Sicilia, Puglia, Basilicata, Calabria, Campania și Lazio, conchide publicația menționată.