x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe STARE DE URGENŢĂ LA NIVEL GLOBAL! Avertismentul OMS privind epidemia de poliomielită

STARE DE URGENŢĂ LA NIVEL GLOBAL! Avertismentul OMS privind epidemia de poliomielită

05 Mai 2014   •   15:52
STARE DE URGENŢĂ LA NIVEL GLOBAL! Avertismentul OMS privind epidemia de poliomielită

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat astăzi "stare de urgenţă de sănătate publică la nivel global" în urma răspândirii cazurilor de poliomielită în mai multe ţări, relatează AFP, conform Agerpres. "Decizia de a stabili că sunt reunite condiţiile pentru decretarea stării de urgenţă a fost unanimă", a anunţat OMS într-un comunicat.

OMS a avut săptămâna trecută o reuniune de urgenţă privind poliomielita după descoperirea, din ianuarie, a unor importante cazuri în Afganistan, Irak şi Guineea Ecuatorială.

OMS apreciază că cele mai expuse ţări la epidemii de poliomielită sunt Pakistanul, Camerunul şi Siria şi cere autorităţilor locale să acţioneze prin campanii de vaccinare pentru cei care trebuie să călătorească şi să menţină această măsură timp de cel puţin şase luni chiar şi după ce nu mai constată noi cazuri ale acestei maladii. Ţările în care au fost înregistrate cazuri de poliomielită şi sunt vizate de această stare de urgenţă sunt Afganistanul, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irakul, Israelul, Somalia şi Nigeria.

Poliomielita este o boală foarte contagioasă care afectează mai ales copiii cu vârsta sub cinci ani. Poliomielita poate provoca paralizia în câteva ore şi poate fi fatală în unele cazuri. Numărul de cazuri a scăzut cu peste 99% din 1988, de la 350.000 la 406 cazuri notificate în 2013. Această scădere a numărului de cazuri se datorează efortului mondial pentru eradicarea acestei boli, menţionează OMS.

În 2014, sunt numai trei ţări în care boala este endemică: Afganistanul, Nigeria şi Pakistanul, în timp ce în 1988 erau peste 125.

'Totuşi, poliomielita continuă să se răspândească la scară internaţională din ţările endemice şi din cele în care au reapărut cazuri de infectare', subliniază OMS.


×