În 2020 carnavalul, care atrage de obicei turiști din întreaga lume, a avut o durată redusă, când pandemia a izbucnit în Italia, în luna februarie a aceluiași an, și a fost anulat în anul următor, în timp ce guvernul încerca să limiteze infecțiile.
"Acesta este Carnavalul speranței", a declarat Cristian Scalise, un locuitor din Veneția. "COVID se încheie și sperăm să ne întoarcem la viața noastră ca întotdeauna".
Rata de noi infecții și spitalizări cu COVID în Italia a scăzut treptat în ultimele săptămâni, iar guvernul a pus capăt săptămâna aceasta cerinței ca oamenii să poarte măști în aer liber în majoritatea circumstanțelor.
Cu toate acestea, unele atracții de carnaval, cum ar fi paradele, vor rămâne suspendate pentru a evita contagiunea, au decis autoritățile.
"Am venit aici pentru că mi-a lipsit foarte mult carnavalul și pentru că nu am mai putut să-l sărbătorim de doi ani", a declarat Barbara del Prato, din orașul Parma.
Ea a călătorit la Veneția împreună cu întreaga sa familie, toți îmbrăcați în costume elaborate.
Aproximativ 50.000 de persoane veniseră în oraș pentru a lua parte la sărbătoare, a relatat agenția de știri ANSA, citând poliția locală.
Carnavalul de la Veneția a început cu secole în urmă ca o perioadă de excese înainte de rigorile Postului Mare, cele 40 de zile de post care preced în mod tradițional Paștele. Costumul tradițional de carnaval includea adesea o mască - nu ca o protecție împotriva bolilor, așa cum se întâmplă în zilele noastre, ci pentru ca participanții la festival să își poată ascunde identitatea și să facă ce vor.
Sâmbătă, doar câteva persoane au fost văzute purtând costume, iar atmosfera a fost mai moderată decât de obicei, dar se așteaptă ca acest lucru să se schimbe în zilele următoare.
Carnavalul se va desfășura până la 1 martie.
(sursa: Mediafax)