x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stat Islamic îi amenință pe americani cu un masacru, chiar în ziua alegerilor

Stat Islamic îi amenință pe americani cu un masacru, chiar în ziua alegerilor

de Şerban Mihăilă    |    07 Noi 2016   •   12:57
Stat Islamic îi amenință pe americani cu un masacru, chiar în ziua alegerilor
Sursa foto: Claude Paris/AP

La numai o zi după ce serviciile americane de informații au avertizat că organizația teroristă Al-Qaeda pregătește atentate în New York, Texas și Virginia, rețeaua jihadistă Stat Islamic (SI) a cerut, sâmbătă, „masacrarea” americanilor în ziua alegerilor prezidențiale, care vor avea loc mâine, în Statele Unite. Poliția și FBI au intrat în stare de alertă.

Amenințarea a fost făcută prin intermediul unui eseu de șapte pagini, difuzat de centrul media „Al Hayat”, instrumentul de propagandă al SI, a anunțat Rita Katz, directorul “SITE Intelligence”, un grup de monitorizare a activităților jihadiste. Până acum, majoritatea prognozelor acestui grup în privința teroriștilor s-au dovedit corecte. Militanții „au venit să vă masacreze și să zdrobească urnele voastre de vot”, se arată în manifestul din care Katz a publicat extrase, publicate ulterior de blogul financiar „Zero Hedge”. „Fie ca Allah să transforme alegerile prezidențiale din SUA într-un dezastru monstruos, fără precedent în istoria patetică a Americii”, amenință liderii SI, în eseul care utilizează argumente religioase interminabile pentru a-și justifica atacurile. Manifestul jihadist mai cere musulmanilor să nu participe la alegerile pentru Casa Albă, deoarece nu există diferențe între partidele republican și democrat, „în politicile acestora contra Islamului și musulmanilor”. Redactat în limba engleză, documentul conține poze ale candidatului republican pentru președinție, Donald Trump, și ale candidatului democrat pentru vicepreședinție, Tim Kaine, precum și o fotografie cu tatăl unui soldat american de origine musulmană ucis în luptă, care ține un exemplar din Constituția SUA, în timpul unui discurs emoționant rostit la Convenția Națională a Partidului Democrat.

FBI și poliția, în alertă maximă

Chiar dacă instigarea SI la asasinate în ziua alegerilor are doar rolul de a perturba procesul electoral și de a capta atenția mass-media americane și internaționale, atât FBI, cât și poliția federală iau în serios amenințările SI și Al-Qaeda și nu vor să riște nimic. Avertismentul grupărilor jihadiste i-a mobilizat pe șefii serviciilor americane de securitate, care au anunțat măsuri de protecție fără precedent, în special în zonele unde se află secțiile de votare.

De la începutul acestui an, grupările islamiste au comis 2079 de atacuri în 58 de state, soldate cu moartea a 17969 persoane și rănirea altor 22512, se arată într-o „listă a terorii”, publicată de TheReligionofPeace.com. Majoritatea atacurilor au avut loc în Orientul Mijlociu.

Grupările jihadiste și militanții acestora și-au ales întotdeauna cu atenție momentele atacurilor și au încercat permanent să obțină un impact major în rândul opiniei publice internaționale. În seara zilei de 14 iulie, un cetățean francez cu origini tunisiene, adept al SI, a intrat cu un camion frigorific de 19 tone în mulțimea adunată la Nisa pentru a sărbători Ziua Națională a Franței. Atacul s-a soldat cu moartea a 86 de persoane și rănirea altor peste 430.

×