x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe State membre, grupuri de lobby, jurnalişti / Spioni la Comisia Europeană

State membre, grupuri de lobby, jurnalişti / Spioni la Comisia Europeană

de Irina Cristea    |    11 Feb 2009   •   00:00

Activităţile de spionaj s-au extins la Comisia Europeană, având drept protagonişti anumite state din Uniunea Europeană, grupuri de lobby sau jurnalişti. Avertismentul a fost lansat de către Executivul comunitar, care şi-a alertat, în acest sens, serviciile interne, transmite AFP. "Pot confirma faptul că o notă internă a fost transmisă directorilor pentru a-i alerta în legătură cu riscurile existente şi a le cere să ia măsuri de precauţie adecvate", a spus Valerie Rampi, purtător de cuvânt al comisarului responsabil pentru chestiunile legate de administraţie, estonianul Siim Kallas, care ocupă şi unul dintre posturile de vicepreşedinte al Comisiei.



Rampi a confirmat o informaţie publicată de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, care a redat nota transmisă şefului serviciului de securitate al Comisiei. "Faptul că această notă a ieşit din interiorul instituţiei lasă loc pentru comentarii", a spus ea. "Pot să vă asigur însă că nu există un sentiment de suspiciune generalizat faţă de jurnalişti", a spus Rampi.

În documentul citat se arată că "evenimente recente demonstrează că ameninţarea spionajului împotriva Comisiei creşte de la o zi la alta. Anumite state, grupuri de presiune, jurnalişti şi agenţii private încercând să obţină informaţii sensibile şi protejate". Cei care caută astfel de date sensibile sunt "persoane care au legături cu serviciile de informaţii care acţionează sub acoperire", menţionează nota, care face referire la un membru al administraţiei UE şi la un informatician. "Nota nu are ca ţintă specifică jurnaliştii", a precizat Valerie Rampi.

×
Subiecte în articol: externe