x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite resping acuzaţiile privind incursiuni cu baloane în spaţiul aerian chinez

Statele Unite resping acuzaţiile privind incursiuni cu baloane în spaţiul aerian chinez

de Redacția Jurnalul    |    13 Feb 2023   •   23:30
Statele Unite resping acuzaţiile privind incursiuni cu baloane în spaţiul aerian chinez

Administraţia Joseph Biden a respins, luni, acuzaţiile Chinei privind incursiuni ale baloanelor americane în spaţiul aerian chinez, pe fondul tensiunilor generate de doborârea a cel puţin unui dispozitiv de recunoaştere chinez depistat în spaţiul aerian american.

"Orice acuzaţie că Guvernul SUA efectuează zboruri cu baloane de supraveghere în spaţiul aerian al Republicii Populare Chineze este falsă. China are un program cu baloane de supraveghere de mare altitudine pentru colectarea de informaţii, program folosit pentru încălcarea suveranităţii Statelor Unite şi a altor 40 de ţări de pe cinci continente", a declarat, prin Twitter, Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Administraţia de la Beijing a acuzat, luni, Statele Unite de trimiterea unor baloane de cel puţin zece ori în spaţiul aerian al Chinei în ultimul an, după ce armata americană a doborât pe 4 februarie un balon chinez suspectat de spionaj. "Nu este ceva neobişnuit ca Statele Unite să aibă incursiuni ilegale în spaţiul aerian al altor ţări. Doar în ultimul an, baloane americane au zburat ilegal deasupra Chinei de peste zece ori, fără aprobarea autorităţilor chineze. Primul lucru pe care ar trebui să îl facă Statele Unite ar fi să înceapă cu o poziţie curată, să aibă o anumită autoreflecţie, în loc să denigreze şi să acuze China", a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, conform postului BBC News.

Armata americană a doborât, pe 4 februarie, un balon chinez, în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului Carolina de Sud. Pentagonul a anunţat că era un balon de spionaj, iar Administraţia de la Beijing a susţinut că era un dispozitiv "civil" pentru "cercetare", în principal în domeniul meteorologic. Cazul a generat tensiuni între Washington şi Beijing. Alte trei obiecte suspecte au fost doborâte în ultimele zile în Statele Unite şi Canada, deşi Washingtonul nu a stabilit cui aparţineau.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: statele unite spatiul aerian China