Statele Unite dau startul „Războiului Stelelor”, concept anunțat de președintele Donald Trump la numai câteva luni după preluarea mandatului său. Americanii vor dezvolta o rețea de senzori și interceptori spațiali pentru a contracara noile rachete hipersonice ale Chinei și Rusiei, precum și programele balistice ale Iranului și Coreei de Nord.
Noua strategie americană antirachetă a fost dezvăluită de surse din Pentagon, încă dinaintea prezentării sale oficiale de către Trump, care urma să vorbească ieri în premieră despre crearea unei „forțe spațiale” americane cu o structură proprie de comandă. După ce rușii și chinezii au dezvoltat rachete aproape imposibil de interceptat, capabile să atingă viteze de peste 5.000 km/h, de patru ori viteza sunetului, SUA vor cerceta noi senzori spațiali și vor moderniza echipamentele aflate deja în spațiu pentru a detecta rachetele inamice cu rază lungă de acțiune încă dinaintea lansării lor, a declarat pentru „ABC News” un oficial american de rang înalt. Concomitent, Pentagonul va demara un studiu pentru proiectarea unui sistem spațial de interceptare, ce ar putea distruge rachetele hipersonice ostile cu ajutorul tehnologiei laser. Din acest sistem ar putea face parte și o dronă echipată cu rachete, ce ar urma să rămână permanent pe orbită pentru a neutraliza țintele inamice încă din faza lor de „accelerare”. Sistemele actuale antirachetă se axează pe distrugerea rachetelor în zbor, iar noua strategie americană prevede doborârea acestora chiar la lansare. În același timp, SUA au în vedere și creșterea numărului de interceptori tereștri.
Până se vor putea baza pe noua tehnologie spațială, SUA vor fi nevoite să-i țină la respect pe ruși și pe chinezi printr-o politică de descurajare nucleară.