x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statul Islamic a revendicat dublul atentat din Jakarta

Statul Islamic a revendicat dublul atentat din Jakarta

26 Mai 2017   •   10:55
Statul Islamic a revendicat dublul atentat din Jakarta

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat un dublu atentat sinucigaş soldat cu moartea a trei poliţişti şi cu rănirea altor zece persoane, cinci poliţişti şi cinci civili, comis în apropierea unui terminal de autobuze din Jakarta, relatează AFP. Poliţia indoneziană a anunţat vineri că a arestat trei suspecţi în cazul acestor atacuri. Yusri Yunus, directorul pentru relaţii publice al poliţiei din insula Java de Vest, a confirmat că arestările au avut loc în oraşul Bandung din această insulă, fără a furniza alte detalii, notează Reuters. 

Analiştii consideră că această revendicare este credibilă, apreciind că Jamaah Ansharut Daulah (JAD), un grup care a jurat supunere SI, se află în spatele atacului. Doi kamikaze au detonat bombe miercuri seara pe o stradă, în faţa unui terminal de autobuze situat într-un cartier popular din capitala indoneziană. 

Joi, anchetatorii au efectuat percheziţii la domiciliile suspecţilor şi au descoperit documente referitoare la învăţătura islamului, precum şi două arme albe. Agenţia de propagandă a SI, Amaq, a anunţat joi seara că un 'atac împotriva poliţiei indoneziene fost comis de unul dintre luptătorii SI', potrivit SITE Intelligence Group, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste. 

Sute de extremişti din Indonezia, ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană din lume, au plecat în străinătate să lupte în rândurile grupării jihadiste. Indonezia se confruntă de un an cu o înmulţire a atacurilor plănuite de SI. Poliţia indoneziană anunţat joi că există o legătură între acest dublu atentat şi Statul Islamic, fără a face altă precizare, adaugă Agerpres.

Sidney Jones, care conduce Institutul pentru analiza conflictelor, consideră această revendicare ca fiind una 'foarte credibilă'. Atacul a fost comis de ramura JAD din Bandung, a adăugat ea. În ianuarie, SUA au calificat JAD drept organizaţie teroristă, adăugând că această organizaţie deţine o reţea formată din aproximativ 25 de grupuri. 

JAD a fost acuzat de atentate sinucigaşe şi atacuri armate la Jakarta care s-au soldat cu moartea a patru civili în ianuarie 2016, fiind de asemenea revendicate de SI.

×
Subiecte în articol: isis atentat jakarta atentat terorist