x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştefan cel Mare, comemorat la Chişinău

Ştefan cel Mare, comemorat la Chişinău

02 Iul 2009   •   00:00

Peste o sută de politicieni, oameni de cultură, dar şi simpli cetăţeni au depus joi flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului, comemorând astfel 505 de ani de la moartea domnitorului. În dimineaţa zilei, preşedintele moldovean Vladimir Voronin, împreună cu consilierii săi a depus flori la monumentul marelui domnitor. Liderii Partidului Liberal (PL), Partidului Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţei Moldova Noastră (AMN) au venit la monument la aceeaşi oră, arată Agerpres.



Ştefan cel Mare a avut o domnie de 47 de ani, timp în care a reuşit să aducă Moldova la cel mai înalt nivel de prosperitate, de recunoaştere. Este un simbol al stabilităţii şi statalităţii, a declarat primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte PL. "Cei care au avut în mâini până acum frâiele puterii au uitat de aceste valori şi au comis crime, pentru a se menţine la conducere, lucru care, cred că ar fi fost nepermis pe vremea lui Ştefan cel Mare", a mai spus Dorin Chirtoacă.

În opinia liderului PLDM, Vlad Filat, "Ştefan cel Mare este un exemplu de demnitate şi de modul în care să-ţi serveşti patria". În acelaşi timp, preşedintele AMN a spus că şi-ar dori ca Ştefan "să vină câteva zile acasă că mare pacoste aduce Voronin". Preşedintele Uniunii Scriitorilor, academicianul Mihai Cimpoi, a spus că Ştefan cel Mare va rămâne pentru noi toţi un model de viitor care a ştiut să-şi apere ţara, s-o gospodărească bine. "Reactualizăm acum imperativul de integrare europeană, deoarece Europa este sub semnul valorilor creştine. Ştefan cel Mare a fost un diplomat, înzestrat cu un adevărat simţ al valorilor", a mai adăugat Mihai Cimpoi.

În faţa monumentului marelui domnitor, la Chişinău a fost organizată şi o mică manifestaţie culturală, fiind interpretate cântece patriotice despre Ştefan cel Mare. Unul din cei mai mari domnitori din istoria românilor, Ştefan cel Mare şi Sfânt s-a stins din viaţă la 2 iulie 1504, după cea mai longevivă domnie, de 47 de ani.

×
Subiecte în articol: externe ştefan