x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

07 Noi 2008   •   00:00

EXPLOZIE ÎN CAUCAZ
Explozia unui microbuz în centrul oraşului Vladikavkaz, în Caucazul rus, a ucis cel puţin 11 persoane şi a rănit trei, informează AFP. Explozia a fost un act terorist, potrivit unui reprezentant al Ministerului de Interne local, la locul incidentului fiind descoperite fragmente de bombă. Deflagraţia a avut loc în exteriorul microbuzului, când acesta staţiona, ca să ia câţiva pasageri. Parchetul din Vladikavkaz a iniţiat o anchetă privind acest caz.



NU VA FI ÎNTREAGĂ
Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă faptul că integritatea teritorială a Georgiei este o noţiune depăşită, dacă vrea să stabilească pacea în Caucaz, a declarat, ieri, ministrul de Externe al Abhaziei, Serghei Şamba, citat de AFP. “UE se bazează pe integritatea teritorială a Georgiei, care de fapt nu mai există”,a continuat el, adăugând că Tbilisi “se agaţă de modelul stalinist de construcţie a statului, şi, atâta timp cât reprezentanţii săi vor fi prizonieri ai acestei iluzii, nici un progres nu va fi înregistrat”. Ministrul abhaz s-a referit la frontierele Georgiei trasate de Stalin. UE, care monitorizează aplicarea acordului ruso-georgian de încetare a ostilităţilor, a criticat Rusia pentru că a recunoscut independenţa teritoriilor separatiste georgiene, Oseţia de Sud şi Abhazia. 

RETRAGERE
Statele Unite au acceptat "mai multe" amendamente propuse de Bagdad la acordul de securitate care va duce la o retragere a trupelor americane până la sfârşitul lui 2011 şi apreciază că "au încheiat procesul", a anunţat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman, citat de AFP. Anterior, o purtătoare de cuvânt a ambasadei americane la Bagdad, Suzan Ziadeh, declarase că Statele Unite au răspuns "în mod pozitiv" amendamentelor propuse de Bagdad. Dar a refuzat să menţioneze dacă s-a ajuns la un acord în privinţa imunităţii pentru militarii americani din Irak, considerată până în prezent de SUA drept crucială. "Am remis irakienilor o versiune finală a textului. Astfel, considerăm că am ajuns la capătul procesului în ceea ce priveşte partea americană", a adăugat ea. Mai înainte, purtătorul de cuvânt al guvernului irakian anunţase că partea americană acceptase unele amendamente ale Bagdadului.

×
Subiecte în articol: externe