x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

22 Noi 2008   •   00:00
LEŞIN MINISTERIAL
Secretarul american al Justiţiei, Michael Mukasey (67 de ani), a leşinat în timpul unui discurs susţinut la Washington. Mukasey susţinea un discurs despre combaterea terorismului internaţional, când i s-a făcut rău şi a leşinat,potrivit Departamentului Justiţiei, citat de ABC News. Bodyguardzii săi l-au scos de la tribună. După primul ajutor, Mukasey a fost dus la spital. Preşedintele SUA, George W.Bush, îl numise secretar al Justiţiei în noiembrie anul trecut.
AK-7 BULGĂRESC
Statele Unite au permis Bulgariei să construiască o fabrică de arme de tip Kalaşnikov, care urmau să fie vândute în Irak şi Afganistan. Afirmaţia aparţine directorului pentru misiuni speciale din compania de stat rusească Rosoboroneksport, Nikolai Demediuk, a relatat site-ul Novinite.com., care citează Itar-Tass. Demediuk a subliniat că şapte-opt ţări din lume, Bulgaria, în special, au fost implicate în producţia ilegală de astfel de arme, deşi nici o companie din afara Rusiei nu are licenţă pentru producerea de Kalaşnikov. Potrivit Rosoboroneksport, astfel de arme sunt fabricate de uzina Arsenal din oraşul bulgar Kazanlîk, unde se produce AK-7, o variantă îmbunătăţită a mitralierei. Bulgaria a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi produs armament rusesc în Statele Unite şi a indicat că Arsenal are toate actele necesare pentru a funcţiona legal.
PREMIERĂ GALEZĂ
Ministrul Culturii din Ţara Galilor, Alun Fred Jones, s-a adresat pentru prima oară în limba galeză în cadrul Consiliului de Miniştri al UE. În calitate de preşedinte al delegaţiei britanice la Bruxelles, gestul său a fost considerat un act istoric, a relatat BBC News Online. Evenimentul intervine după mulţi ani de campanie în favoarea introducerii acestei limbi în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, galeza nu va fi adăugată listei celor 23 de limbi oficiale ale UE. Totuşi, va putea fi folosită în cadrul discursurilor. Europarlamentarul galez Jill Evans a lansat în 2005 o campanie pentru ca galezei să i se acorde acelaşi statut ca limbilor galiciană, catalană şi bască.

×
Subiecte în articol: externe