x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

25 Noi 2008   •   00:00

CA LA WOODSTOCK:Ceremonia de învestitură a lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al SUA va atrage participanţi din toată lumea, situându-se între popularitatea unui festival Woodstock şi un discurs al lui Martin Luther King Jr. din 1963, arăta ieri Wall Street Journal în ediţia electronică.

Evenimentul prezintă interes pentru toate categoriile, inclusiv pentru vedete de la Hollywood ca Oprah Winfrey, Spike Lee şi Melissa Etheridge. Comitetul de Învestitură este condus de Emmet Beliveau, responsabil cu tot ceea ce ţine de selectarea sălilor pentru balurile oficiale sau de participanţii la parada de pe Pennsylvania Avenue.

ECONOMIŞTI ANTICRIZĂ

Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, a confirmat numirea lui Timothy Geithner ca secretar al Trezoreriei şi pe cea a lui Lawrence Summers ca director al Consiliului Economic Naţional, potrivit unui comunicat citat de AFP. Geithner (47 de ani) e preşedintele băncii centrale din New York şi vicepreşedinte al comitetului monetar al Fed, fiind unul dintre artizanii măsurilor anticriză. El va administra planul de relansare financiară în sumă de 700 de miliarde de dolari. Fost secretar al Trezoreriei sub preşedintele Bill Clinton, Summers (53 de ani) va fi principalul consilier economic al lui Obama şi va coordona politica acestuia în domeniu.

FURIA RUINAŢILOR
Opt poliţişti au fost răniţi şi zece persoane au fost luate ostatice de către protestatarii ruinaţi după închiderea de către guvern a unor jocuri piramidale, duminică, în Columbia. AFP amintea ieri că închiderea a două jocuri, DRFE şi DMG, la mijlocul lunii octombrie, a antrenat ruinarea a cinci sute de mii – un milion de oameni şi protestele furioase sunt aproape zilnice. În octombrie, guvernul columbian a decretat “stare de urgenţă economică şi socială” contra jocurilor piramidale. Autorităţile suspectează DMG că ar spăla banii proveniţi din traficul de droguri şi de la grupurile armate.

CENZURA CONTRA PANICII ÎN TIMP DE CRIZĂ
Cotidianul economic rus Vedomosti a primit un avertisment pentru un comentariu privind posibilele consecinţe ale crizei financiare, un subiect foarte sensibil în opinia autorităţilor din această ţară, marcată în continuare de dezordinea socială a anilor '90, relatează AFP.  Serviciul federal pentru controlul mass-media şi al comunicării a afirmat că nu este vorba despre o “sancţiune”, ci de o simplă “măsură de prevedere”, potrivit unui oficial citat de agenţia RIA Novosti. În timp ce criza financiară se extinde în Rusia, autorităţile se străduiesc să minimalizeze impactul asupra populaţiei, încă marcată de dezordinea socială şi economică din anii '90. Potrivit cotidianului Kommersant, justiţia a început să ancheteze instituţiile media regionale suspectate că provoacă “panică” în rândul populaţiei prin relatările despre criză.

CEL MAI BOGAT CHINEZ  A DISPĂRUT
Cel mai bogat chinez, Huang Guangyu, despre care presa de la Beijing afirmă că este anchetat pentru fraudă, este dat dispărut de mai multe zile, iar acţiunile companiei sale au fost suspendate de la tranzacţionare la bursa de la Hong Kong, relatează Times online. Compania Gome Electrical Applicances desfăşoară o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat cu fondatorul său.  Însă presa a relatat că Huang este interogat de poliţie pentru manipularea unor acţiuni ale fratelui său. Huang (39 de ani), cunoscut drept “prinţul măcelar”, s-a clasat pe primul loc în topul celor mai bogaţi chinezi realizat de publicaţia Hurun, cu o avere estimată la 6,3 miliarde de dolari.

IRANUL VEDE SPIONI MOSSAD
Comandantul Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului islamic, generalul Mohammad Ali Jafari, a anunţat luni, anihilarea unei reţele de spionaj care avea legături cu serviciul israelian de informaţii, Mossad, potrivit postului public de televiziune, citat de AFP. Reţeaua ar fi încercat să adune informaţii despre programul nuclear, activităţile militare ale Gardienilor Revoluţiei şi despre personalităţile regimului. Iranul a anunţat sâmbătă spânzurarea unui inginer de telecomunicaţii, Ali Ashtari, condamnat în iunie la moarte pentru “spionaj” în favoarea Israelului.

INSOLIT: PIANUL DIN PĂDURE
Poliţiştii din statul american Massachusetts investighează apariţia misterioasă a unui pian în stare bună, în mijlocul unei păduri, după ce o femeie a descoperit obiectul în timpul unei drumeţii, informează CNN News. Pianul, model Baldwin Acrosonic 987, a fost descoperit intact. În faţa lui se afla şi o banchetă, ca şi cum cineva ar fi cântat în pădure.

BRITANICII CRED ÎN OZN-URI
Numărul celor care cred în OZN-uri, civilizaţii extraterestre şi fantome a depăşit, în Marea Britanie, numărul celor care cred în Dumnezeu, informează telegraph.co.uk. Potrivit unui studiu, 54% dintre cei intervievaţi cred în Dumnezeu, în timp ce 58% dintre ei cred în fenomenele supranaturale. Femeile sunt mai tentate să creadă în astfel de fenomene şi să consulte un mediu. Aproape un sfert din cei 3.000 de participanţi la sondaj au declarat că au trăit cel puţin o experienţă paranormală. Mai multe dosare făcute publice în octombrie au dezvăluit numeroase cazuri relatate de pasagerii curselor aeriene, ce prezentau întâlniri misterioase cu OZN-uri, coliziuni evitate în ultima clipă, răpiri ale unor persoane de către extratereştri. Aceste dosare au fost ţinute secrete de Ministerul Apărării din Marea Britanie timp de mai mulţi ani. Cele 19 dosare, date publicităţii de National Archives, acoperă perioada 1986-1992. 

CU SĂBII DE SAMURAI ÎN VIZITĂ LA SCIENTOLOGI
Un agent de securitate al Centrului pentru Celebrităţi al Bisericii Scientologice din Hollywood a împuşcat mortal, duminică, un bărbat care mânuia două săbii de samurai, a anunţat poliţia, citată de Los Angeles Times în ediţia electronică. “Dovezile sunt foarte clare, agenţii de securitate doar s-au apărat”, a declarat adjunctul comandantului Departamentului de poliţie din Los Angeles, Terry S. Hara. Bărbatul împuşcat îşi lăsase decapotabila în parcarea centrului şi coborâse apoi cu două săbii de samurai, apropiindu-se de cei trei agenţi de securitate. Un anchetator a menţionat că persoana ucisă avea legătură cu scientologia, dar nu era un membru al acesteia. Unul din cele mai importante obiective din Hollywood, clădirea cu opt etaje, care a fost iniţial un hotel de lux, construită în stilul castelelor franceze din secolul al XVII-lea, găzduieşte, de peste 39 de ani, Centrul pentru Celebrităţi al Bisericii Scientologice.

×
Subiecte în articol: externe