x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

12 Ian 2009   •   00:00

12 ianuarie 2009



ATAC SECRET AL ISRAELULUI ASUPRA IRANULUI
Preşedintele SUA, George W. Bush, a respins anul trecut o cerere secretă a Israelului pentru bombe speciale împotriva buncărelor, care urmau să fie folosite împotriva principalului complex nuclear iranian. Potrivit cotidianului New York Times, care citează mai mulţi foşti angajaţi la Casa Albă, Bush le-ar fi spus israelienilor că a autorizat o nouă acţiune sub acoperire pentru a sabota presupusele eforturi ale Iranului de a dezvolta arme nucleare. Sursele citate de ziarul american au precizat că Administraţia Bush a fost foarte îngrijorată de cererea israeliană de a survola Irakul pentru a ajunge la principalul complex nuclear iranian de la Natanz, unde se află singura centrală de îmbogăţire a uraniului.

PROGRAM STRICT SECRET. Aceste tensiuni au determinat Casa Albă să acorde mai multe informaţii Israelului despre eforturile americane de a sabota infrastructura nucleară a Iranului, un program sub acoperire pe care Bush se pregăteşte să îl predea succesorului său, Barack Obama, scrie New York Times. Potrivit acestui program, demarat la începutul anului trecut, se fac eforturi de a penetra lanţul de aprovizionare nucleară din străinătate al Iranului, precum şi subminarea sistemelor electrice, a sistemelor de computere şi a altor reţele pe care Iranul se bazează. Scopul constă în amânarea momentului în care Iranul produce combustibil folosit pentru arme nucleare.


CEA MAI LUNGĂ RECESIUNE
Statele Unite s-ar putea confrunta cu cea mai lungă recesiune de după al doilea război mondial, iar problemele s-ar putea intensifica fără un sprijin financiar substanţial din partea Executivului. Un sondaj de opinie realizat în rândurile economiştilor americani şi citat de Agenţia Reuters arată că primele semne ale unei reveniri economice timide ar putea să apară la sfârşitul acestui an, iar dezvoltarea ar putea reveni la un ritm normal în 2010. Majoritatea dintre cei 52 de experţi economişti de la mai multe companii de profil de peste Ocean consideră că recesiunea se va încheia la finele trimestrului al treilea al lui 2009, marcând astfel cea mai lungă perioadă de dificultăţi economice de după al doilea război mondial.

PIB MAI MIC.
Potrivit experţilor, Produsul Intern Brut din SUA va scădea în 2009 cu 1,6%, cel mai accentuat ritm din ultimii 27 de ani, proiecţie mai sumbră decât cea estimată în decembrie, de 1,1%. Evoluţia va depinde de succesul măsurilor de stimulare economică aflate în desfăşurare sau care urmează a fi adoptate de Guvern. Însă, în lipsa un sprijin financiar substanţial din partea Executivului, perspectivele pot fi mult mai sumbre.

CAZUL GOTTI: UCIGAŞ DIZOLVAT ÎN ACID
Bărbatul care l-a ucis pe fiul mafiotului italian John Gotti, în 1980, a fost dizolvat în acid la comanda liderului grupării mafiote, informează ziarul britanic The Telegraph. Potrivit publicaţiei, procurorii federali care se ocupă de procesul crimei au dezvăluit că liderul clanului mafiot Gambino, John Gotti, a fost atât de revoltat de moartea fiului său, care la momentul accidentului avea 12 ani, încât i-a ordonat asasinului plătit Charles Carneglia să răzbune moartea copilului. Potrivit unei motivări de 44 de pagini, citată de presa britanică şi preluată de Mediafax, Carneglia l-a împuşcat pe John Favara, vecinul lui Gotti, şi apoi i-ar fi spus unui informator că "acidul este cea mai bună metodă pentru a evita detectarea". Favara a dispărut la cinci luni de la accident şi a rămas unul dintre cele mai mari mistere legate de cariera infracţională a lui John Gotti, care a murit în închisoare în 2002.

UN TREN PENTRU OBAMA
Serviciile secrete americane au de rezolvat o adevărată dilemă legată de deplasarea, cu trenul, a preşedintelui Barack Obama la Washington pentru a-şi prelua prerogativele la Casa Albă. Secret Service va trebui să facă faţă riscurilor importante pe care le presupune călătoria cu trenul de la Philadelphia (statul Pennsylvania) la Washington a preşedintelui Obama, la 17 ianuarie, înaintea ceremoniei de învestitură, informează CNN. Pe lângă opririle în Philadelphia, în Wilmington, Delaware şi în Baltimore, Maryland, comitetul de învestire a preşedintelui a declarat că publicul va avea posibilitatea să vadă trenul şi de la alte locaţii de-a lungul rutei de 220 de kilometri. O asemenea călătorie prezintă atât riscuri tradiţionale (clădiri şi depozite de pe parcursul rutei), cât şi puncte vulnerabile netradiţionale: poduri, tuneluri, ce ar putea fi sabotate.

FERIBOT SCUFUNDAT ÎN INDONEZIA
Scufundarea unui feribot în largul insulelor indoneziene Sulawesi a provocat dispariţia a cel puţin 260 de persoane. Autorităţile maritime au pierdut contactul cu feribotul ieri la ora 02:00 (sâmbătă, 20:00, ora României), în timp ce vasul se afla la 50 de kilometri în largul coastei localităţii Majene, în vestul Insulei Sulawesi.    

×
Subiecte în articol: externe