x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

21 Ian 2009   •   00:00

21 ianuarie 2009

DEMISIE LA VARŞOVIA
Ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Cwiakalski a demisionat, marţi, din cauza unui nou caz de sinucidere a unui deţinut condamnat pe viaţă într-un caz de răpire şi asasinat, caz care a provocat numeroase reacţii în Polonia. Potrivit AFP, Robert Pazik a fost găsit spânzurat, luni, într-o celulă a închisorii Plock (est). Este a treia sinucidere în cazul răpirii şi asasinării lui Krzysztof Olewnik, fiul unui om de afaceri polonez, la începutul anilor 2000, ai cărui autori morali nu au fost încă aflaţi, dar zece persoane au primit pedepse cu închisoarea. (M.Mătăchiţă)

EXPERIMENTE AL-QAIDA
Organizaţia algeriană a reţelei teroriste al-Qaida şi-a închis luna aceasta o bază, după ce un experiment cu arme neconvenţionale în provincia Tizi Ouzou a eşuat, potrivit unui oficial al serviciilor americane de informaţii, citat de Washington Times online. Oficialul a refuzat să confirme speculaţiile presei că în accident ar fi murit cel puţin 40 de membri ai al-Qaida. “Nu ştim dacă substanţa (folosită) este chimică sau biologică”, a precizat oficialul. Informaţiile privind moartea a 40 de membri ai al-Qaida au apărut iniţial în tabloidul britanic The Sun, potrivit căruia teroriştii au fost infectaţi cu o formă de ciumă bubonică. Oficialul a respins însă aceste informaţii.  Dar oficialii americani şi occidentali suspectează al-Qaida că ar fi încercat să se doteze cu arme biologice încă de la sfârşitul anilor '90. În 2005, un raport al comisiei conduse de fostul senator Charles Robb şi judecătorul Curţii de Apel, Laurence Silberman, conchidea că programul de arme biologice al al-Qaida era “amplu, bine organizat şi operaţional cu doi ani înaintea atacurilor de la 11 septembrie”. (MFM)

RACHETĂ SUPERSONICĂ INDIANĂ
Armata indiană a testat, marţi, versiunea terestră a rachetei supersonice de croazieră de tip BrahMos, pe care a construit-o în colaborare cu Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, citat de AFP. Racheta a fost lansată din Pokhram, în deşertul Rajasthan, la frontiera cu Pakistanul. Testul, calificat drept un exerciţiu de “rutină”, survine pe fondul tensiunilor între cele două state cu privire la atacurile teroriste din Bombay. Racheta are raza de acţiune de 290 de kilometri, poate transporta o încărcătură convenţională de 300 de kilograme şi poate fi lansată de la sol, de pe navă, submarin sau avion. Lungă de opt metri, racheta a fost testată pentru prima oară în iunie 2001. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe