23 ianuarie 2009
COMISIA EUROPEANĂ DĂ BANI PENTRU LIMITAREA IMIGRAŢIEIComisia Europeană a aprobat finanţarea acţiunilor ţărilor europene pentru limitarea fluxurilor de imigranţi, informează AFP. Italia a primit 71 de millioane de euro pentru repatrierea imigranţilor indezirabili, iar Finlanda urmează să primească 6 milioane de euro şi Estonia 3 milioane. Comisia Europeană are la dispoziţie patru instrumente financiare pentru controlul fluxurilor de imigranţi: Fondul pentru repatrieri, Fondul pentru refugiaţi, Fondul de integrare şi Fondul pentru frontierele externe. CE a aprobat mai multe finanţări din Fondul de integrare: Marea Britanie (129,49 milioane de euro), Bulgaria (3,7 milioane de euro), Estonia (7,9 milioane), Ungaria (13 milioane), Letonia (11,2 milioane), Malta (3,7 milioane), Olanda (17,7 milioane), Polonia (15,8 milioane), Suedia (13,4 milioane).Lituania va primi 140 de milioane de euro din Fondul pentru frontierele externe, iar Finlanda şi Cehia 51 de milioane şi, respectiv, 21 de milioane.
CEHIA VREA CA EUROPA SĂ-I DESCHIDĂ PIAŢA MUNCII
Ministrul ceh al Muncii şi Afacerilor Sociale, Petr Necas, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene, a pledat în favoarea deschiderii totale a pieţei muncii a UE pentru cetăţenii ţării sale, relatează AFP. El nu a uitat să menţioneze nici faptul că accesul muncitorilor români şi bulgari este limitat de 14 ţări. Patru ţări continuă să aplice restricţii - Germania, Austria, Belgia, Danemarca - şi "purtăm negocieri intense pentru ca ele să renunţe la aceste restricţii sau cel puţin să le reducă", a mai precizat el, adăugând că Cehia a înscris liberalizarea totală a pieţei muncii şi eliminarea obstacolelor impuse mobilităţii printre priorităţile mandatului său la preşedinţia semestrială a UE.
DIALOG DE SURZI
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ieri, la Chişinău, că nu a înţeles că ar exista vreo condiţionare între Convenţia privind micul trafic de frontieră şi Tratatul de bază. El a făcut afirmaţia după discuţiile cu omologul său, Andrei Stratan, şi preşedintele Vladimir Voronin. Chişinăul doreşte semnarea simultană, iar România a propus semnarea separată a Convenţiei. Privind Transnistria, Diaconescu a spus că România nu consideră necesar să aibă poziţie separată de UE şi susţine soluţionarea în format 5+2, cu respectarea integrităţii, suveranităţii şi independenţei R. Moldova. Potrivit lui Stratan, a fost discutată şi deschiderea consulatelor româneşti la Cahul şi Bălţi, pe bază de reciprocitate, cu deschiderea unor consulate ale R. Moldova la Iaşi şi la Constanţa. (M.F.M.)
CONDAMNĂRI
Trei bărbaţi au fost condamnaţi la moarte, dintre care unul
cu suspendare, pentru scandalul laptelui contaminat cu melamină, soldat în
China cu şase copii morţi şi îmbolnăvirea altor 300.000. Fosta directoare a
Sanlu, principalul producător, a fost condamnată la închisoare pe viaţă. La sfârşitul
lui 2008 s-au retras la nivel mondial din magazine produsele chinezeşti conţinând
lapte. Sunt primele verdicte date de tribunalul care se va pronunţa în cazul a
21 de acuzaţi.
Citește pe Antena3.ro