x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

06 Feb 2009   •   00:00

6 februarie 2009

FRAUDĂ
Un afacerist japonez a fost arestat pentru înşelarea a 37.000 de persoane, de la care a obţinut 1,1 miliarde de dolari, transmite AFP. Kazutsugi Nami, directorul unei firme de lenjerie aflată acum în faliment, şi-a convins victimele să facă o serie de investiţii, promiţându-le câştiguri uriaşe. Mai mult, el a emis în 2004 o monedă virtuală, numită “enten”, care era utilizată în mai multe bazaruri şi magazine online.

MESAJUl LUI KIRIL
Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, PF Kiril, a declarat, la întâlnirea cu delegaţia Bisericii Ortodoxe Române ce a participat la Întronizarea lui, că a lucrat cu mulţi dintre ierarhii BOR şi că împreună au găsit soluţii pentru depăşirea greutăţilor, informează Patriarhia Română, citată de Mediafax. “A mă ruga împreună cu Preasfinţiile Voastre şi cu alţi fraţi din Bisericile Ortodoxe a însemnat foarte mult pentru mine. (...) Mă rog ca Domnul să ne ajute să rezolvăm problemele existente. Lumea laică se uneşte. Suntem martorii globalizării”, a spus Kiril.

“NU-I MAI CASTRAŢI!”
Persoanele care comit delicte sexuale sunt castrate în Cehia, iar Comitetul antitortură al Consiliului Europei (CPT) cere autorităţilor de la Praga să renunţe imediat la această practică. Este vorba despre castrarea chirurgicală, pe care CPT o califică drept “tratament degradant”, se arată într-un raport citat de AFP. În replică, Guvernul ceh precizează că pacienţii care suferă o castrare chirurgicală îşi dau consimţământul în scris şi după propunerea unui medic specializat în sexologie. Din anul 2000, circa 300 de pacienţi cehi au fost trataţi prin castrare chimică şi aproximativ 50 au suferit o castrare chirurgicală, potrivit statisticilor Guvernului ceh.

ROMÂNI LA CASA ALBĂ
Doi europarlamentari români au participat ieri la un mic dejun cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. Tradiţionala reuniune National Prayer Breakfast este organizată la Casa Albă de peste 100 de ani. Potrivit Mediafax, Nicolae Vlad Popa şi Nicodim Bulzesc fac parte dintr-un grup de 4.000 de invitaţi din domeniul ştiinţific, politic, sportiv sau jurnalistic din 160 de ţări.

CARGOU CU ARME, ELIBERAT
“Faina”, cargoul ucrainean care transporta arme şi care a fost capturat de către piraţii somalezi în data de 25 septembrie, anul trecut, a fost eliberat în urma “unei operaţiuni foarte complexe”, potrivit serviciilor secrete ucrainene, scrie Le Monde. “Toţi membrii echipajului sunt teferi, sănătoşi şi se află la bordul vasului Farina, care se îndreaptă către portul kenyan Mombasa”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei ucrainene, citat de publicaţia franceză. Cargoul ucrainean, care naviga sub pavilion de Belize, transporta 33 de tancuri de asalt de tip T-72, precum şi o cantitate mare de muniţie. Piraţi somalezi ceruseră, iniţial, o răscumpărare de 35 de milioane de dolari, dar s-au mulţumit până la urmă cu 3,2 milioane de dolari, care au ajuns indirect la ei, prin cele mai întortocheate căi.

PARIS MATCH SCOATE BANUL
Revista Paris Match a fost condamnată de justiţia franceză la plata a 4.000 de euro daune-interese norei preşedintelui Nicolas Sarkozy, Jessica Sarkozy. Ea este soţia fiului cel mic, Jean, din prima căsătorie a şefului statului francez. Paris Match a fost acuzată că a publicat fără permisiune o serie de fotografii de la nunta de anul trecut a Jessicăi cu Jean, pe care mirii şi familiile lor au vrut să o ţină cât mai la distanţă de presă şi de ochii publicului. În afară de cei 4.000 de euro, revista trebuie să “cotizeze” şi la onorariul avocatului Jessicăi, cu 2.000 de euro, din 6.000, cât ceruse iniţial nora preşedintelui. Ea a mai dat în judecată şi alte publicaţii care i-au lezat intimitatea ceremoniei nupţiale, între care şi revista Voici, având, de asemenea, câştig de cauză.

AP ÎŞI CERE DREPTURILE DE AUTOR DE LA OBAMA
Drepturile de autor privind un poster de campanie de mare succes folosit de echipa noului preşedinte american Barack Obama sunt revendicate acum de către Associated Press. Agenţia a iniţiat şi o procedură de interzicere a folosirii imaginii, scrie Brand Republic, citat de Mediafax. Artistul Shepherd Fairey, care a creat imaginea-colaj pe baza unei fotografii a AP, realizată în aprilie 2006, şi care s-a bucurat de notorietate online, în timpul campaniei, este revendicată acum de agenţia ai căror avocaţi i-au contactat deja pe cei ai artistului, în speranţa că vor putea rezolva problema pe cale amiabilă, fără să mai fie nevoie să ajungă în justiţie. Şefii de campanie ai lui Obama au explicat că ştiau că imaginea se baza pe o fotografie a AP, dar au invocat motivul că nu au obţinut licenţa asupra imaginii originale. La rândul său, Fairey a spus că a descoperit fotografia căutând pe Google şi că nu a scos nici un profit de pe urma ei.

×
Subiecte în articol: externe