x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

11 Feb 2009   •   00:00

11 februarie 2009



AVERTIZARE CEJ
Franţa riscă să fie amendată de Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru că nu a transpus, la termenul stabilit, dispo­ziţiile referitoare la libera circulaţie a cetăţenilor români şi bulgari, transmite AFP. "Republica franceză nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi reveneau", şi anume de a le permite românilor şi bulgarilor să exercite unele profesii liberale - ca profesia de medic, de stomatolog, de avocat -, să se stabilească şi să-şi ofere serviciile în Franţa. Ca urmare a neregulilor înregistrate, Curtea Europeană de Justiţie a decis "să condamne Franţa la cheltuieli de judecată". (Anca Aldea)

ANCHETĂ FBI
Agenţia Federală de Investigaţii (FBI) investighează o firmă de lobby înfiinţată de un fost consilier al congresmanului democrat de Pennsylvania, John Murtha. Agenţii par interesaţi de afacerile lui Murtha, care ar avea relaţii cu mai multe grupuri de lobby şi companii de securitate. Surse citate de presă susţin că FBI, Fiscul şi Serviciul de Anchete Penale de la Pentagon au verificat alte două sedii de firme, după ce directorii acestora au primit fonduri de peste 100 de milioane de dolari. Potrivit presei, autorităţile anchetează activitatea lui Murtha, care conduce subcomisia pentru apărare. (Anca Aldea)

A MURIT ELUANA
După o stare vegetativă care a durat 17 ani, italianca Eluana Englaro a murit luni seară în clinica "La Quiete" din Udine. Eluana a intrat în comă profundă la vârsta de 22 de ani, din cauza leziunilor pe creier provocate în urma unui accident de maşină. De atunci, tatăl ei,Beppino Englaro, s-a luptat cu autorităţile italiene pentru a obţine aprobarea ca fiica sa să fie deconectată de la tuburile care o hrăneau şi hidratau, "ca să moară cu demnitate". Tatăl Eluanei Englaro a susţinut de-a lungul anilor că fata îşi exprimase dorinţa ca în cazul unui accident să nu fie ţinută artificial în viaţă. (Carmen Pleşa)

CROAŢIA, O DEZILUZIE
Cea mai mare dezamăgire din spaţiul ex-iugoslav o reprezintă Croaţia, deşi premierul Ivo Sanader a promis că ţara sa va fi pregătită să se integreze în UE până în 2011. "Sanader a transformat Croaţia într-un stat al mafiei", iar "incompetenţa guvernului ameninţă să arunce ţara într-un colaps economic", scrie The Washington Times. Corupţia politică a atins cote alarmante, oamenii ies în stradă în număr tot mai mare pentru a cere organizarea alegerilor anticipate.
De când au preluat puterea, în 2003, premierul Sanader şi partidul său (Uniunea Democratică Croată) au încurajat mita, favoritismele şi corupţia. (Anca Aldea)

ROMĂNI ÎN JUSTIŢIE?

Amnesty International cere aducerea în faţa instanţei a membrilor unităţii române de poliţie consideraţi responsabili de împuşcarea mortală, la Priştina, a doi protestatari în februarie 2007, informează un comunicat oficial, preluat de Mediafax. Cei doi manifestanţi au fost ucişi de membrii unei unităţi române de poliţie, subordonată Administraţiei Interimare ONU în Kosovo (MINUK). O anchetă internă a MINUK a stabilit că moartea protestatarilor a fost provocată de utilizarea inadecvată a gloanţelor de cauciuc de către poliţişti. O investigaţie a unui procuror militar din România nu a putut stabili cine a deschis focul.

×
Subiecte în articol: externe