x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

13 Noi 2008   •   00:00

PARADISUL SERBIA
Principala ţintă a investitorilor străini care vor să se relocheze din România o reprezintă Serbia. Cel puţin aşa declara şeful Agenţiei de Promovare a Investiţiilor şi Exporturilor de la Belgrad, Vesna Peric, citat de Reuters. "Investitorii sunt din mai multe domenii – producţie de baterii, piese auto, unităţi de tip call center din industria IT, farmaceutic", a adăugat acesta. Atuurile Serbiei ar fi şomajul de 20% şi costul mai scăzut al forţei de muncă, comparativ cu state ca România, unde şomajul este de doar 4% iar salariile au crescut semnificativ. Însă investiţiile pe primele nouă luni s-au ridicat doar la jumătate din estimări.



RETAIL
Vânzările de retail vor scădea în SUA, pe perioada sărbătorilor, cu 1%, primul declin în 23 de ani, potrivit unui sondaj publicat de America's Research Group. Astfel, 40% din populaţie intenţionează să cheltuiască mai puţin, cel mai însemnat procentaj din ultimii 13 ani. 35% şi-au propus să cumpere mai puţine cadouri, un record în ultimii opt ani. în acelaşi timp, 44,6% dintre americani susţin că anul acesta vor cheltui mai puţin din cauza creşterii preţului la alimente. 52,6% dintre consumatori înregistrează descoperiri ale cardului de credit mai mari decât anul trecut, iar dintre aceştia 73% vor cumpăra mai puţine cadouri. (E. Stan)

RATING

Comisia Europeană a aprobat marţi o serie de propuneri de consolidare şi înăsprire a reglementărilor pentru activitatea agenţiilor de rating, în urma crizei financiare. Noile reglementări trebuie să asigure ratinguri de credit de înaltă calitate, care să nu fie influenţate de conflicte de interese. Acestea ţin cont de pregătirea unor directori de la agenţiile de rating, care trebuie să înţeleagă procesul de evaluare la care iau parte. Modificarea a fost cerută de Comisarul european pentru Piaţa Internă, Charlie McCreevy (foto), care a spus că agenţiile nu au reuşit să detecteze problemele din jurul produselor garantate prin credite. (Elena Stan)

×
Subiecte în articol: externe