x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

14 Noi 2008   •   00:00

PRIMELE NEGOCIERI
Libia, pusă sub embargou european de ani de zile, a început ieri negocierile pentru primul acord de parteneriat cu Uniunea Europeană, care vede în această ţară un preţios furnizor de energie, informează AFP. Din cauza unei lungi perioade de sancţiuni internaţionale, instituite după atentatul de la Lockerbie, în care şi-au pierdut viaţa 270 de persoane, în 1988, Libia este singura ţară din zona mediteraneană care nu are vreun acord cu UE. Dependentă energetic de Rusia, Europa caută noi furnizori, iar Libia ar fi unul-cheie, 90% din exporturile sale de petrol fiind destinate Europei.

ANCHETE BLOCATE
Congresmenii democraţi vor să facă mai multe anchete privind presupusele abuzuri comise de actuala administraţie americană. Ei se tem însă că investigaţiile vor fi blocate de George Bush, prin invocarea precedentului stabilit de fostul preşedinte american Harry S. Truman în 1953, care a refuzat o citaţie din partea unei comisii parlamentare după încheierea mandatului, scrie The New York Times. Printre subiectele care ar putea fi anchetate se află metodele de interogare a deţinuţilor, punerea sub acuzare a fostului guvernator al statului Alabama, Don Siegelman, memorandumurile secrete emise de Consiliul Juridic al Departamentului de Justiţie şi rolul foştilor consilieri prezidenţiali Karl Rove şi Harriet E. Miers în demiterea procurorilor federali.

CĂSCATUL PEDEPSIT
Un soldat israelian a stat 21 de zile în închisoare, pentru că a fost prins căscând în timpul unei ceremonii militare. Era comemorat fostul prim-ministru israelina Yitzhak Rabin, asasinat în 1995, de un extremist evreu, care se opunea procesului de pace cu israelienii iniţiat de premier. Când comandantul bazei aeriene la care avea loc ceremonia l-a văzut pe soldat căscând, şi-a oprit imediat discursul şi a ordonat să fie trimis la închisoare pentru atitudinea sa ofensatoare.

OBAMA, EDIŢIE SPECIALĂ

Newsweek a scos pe piaţă o ediţie de 84 de pagini dedicateă preşedintelui ales Barack Obama, intitulată “Obama's American Dream” şi dedicată ascensiunii politice a acestuia, informează Mediafax care citează PR Newswire. Numărul special al revistei va fi disponibil la chioşcuri până în februarie 2009, adică până după ceremonia de învestire în funcţie a acestuia care va avea loc în ianuarie. Ediţia specială spune povestea lui Obama şi modul în care a ajuns la Casa Albă prin fotografii, citate din cărţile şi discursurile fostului senator de Illinois, precum şi prin eseuri redactate de corespondenţii publicaţiei.

O ELEVĂ DE LICEU, ÎMPUŞCATĂ DE O COLEGĂ
O elevă de 15 ani a fost împuşcată de o colegă în urma unei dispute într-un liceu din sudul Floridei, în sud-estul Statelor Unite, a relatat AFP, care citează poliţia şi martorii. Amanda Collete a fost omorâtă în faţa unei clase de una dintre prietenele sale, de aceeaşi vârstă, au spus mai mulţi elevi din liceul Dillard, unde s-a petrecut incidentul. Suspecta a fost arestată în preajma liceului, având asupra sa un pistol de calibru mic. Poliţia nu a dat publicităţii numele ei pentru că este minoră.

×
Subiecte în articol: externe