Bill Clinton: Hillary ar fi "un mare secretar de stat"
Fostul preşedinte al Statelor Unite, Bill Clinton, a dat asigurări că
soţia sa, Hillary, va fi "un mare secretar de stat" dacă va fi
nominalizată pentru acest post de preşedintele ales Barack Obama,
relatează AFP. Democratul Bill Clinton, care a condus SUA în perioada
1993-2001, a făcut această afirmaţie în cadrul unei conferinţe
organizate în Kuweit de Banca Naţională a emiratului. Potrivit presei
americane, fosta Primă Doamnă a Statelor Unite, învinsă de Barack Obama
în cursa pentru nominalizarea democrată drept candidat la preşedinţia
SUA, figurează printre posibilele nominalizări pentru funcţia de
secretar de stat în administraţia Obama. Hillary Clinton (61 de ani) a
făcut campanie bazându-se, în special, pe experienţa ei în politica
externă acumulată în cursul celor două mandate ale soţului, precum şi
în Senat, unde a fost membru al Comisiei pentru armament.
În prezent, echipa lui Obama analizează acţiunile şi situaţia financiară a lui Bill Clinton, în vederea numirii soţiei sale în funcţia de secretar de stat, a relatat The New York Times în ediţia electronică. Acest demers sugerează faptul că Obama se gândeşte serios să o numească pe fosta sa rivală în administraţia prezidenţială. "Este o doamnă foarte intelligentă, a dat dovadă de multă hotărâre şi ar fi o nominalizare remarcabilă", a declarat fostul secretar de stat Henry A. Kissinger, prezent la un forum în New Delhi. (M. Mătăchiţă)
Procesul asasinării Annei Politkovskaia a început
Procesul presupuşilor participantţi la asasinarea jurnalistei ruse de opoziţie Anna Politkovskaia a început luni, la Moscova, în faţa unui tribunal militar, în absentţa presupusului asasin şi a celui care a comandat crima, şi se va desfăşura cu uşile deschise, relatează AFP. Jurnalista, una dintre puţinii care continuau să se ocupe de subiectul conflictului armat din Cecenia la începutul anilor 2000 şi să denunţe încălcările drepturilor omului din Rusia, a fost asasinată la 7 octombrie 2006, în holul imobilului său din Moscova. Unul dintre acuzaţi, Pavel Riaguzov, este agent al serviciilor speciale din cadrul FSB (fostul KGB). Vor mai fi judecate ale trei persoane: doi fraţi ceceni, Djabrail şi Ibraghim Mahmudov, şi un complice, membru al poliţiei criminaliste, Serghei Hadjikurbanov. Rustam Mahmudov, cel de-al treilea frate, este suspectat că ar fi cel care a împuşcat-o mortal pe jurnalistă, însă nu a fost găsit încă de autorităţi. Identitatea celui care a comandat asasinatul, precum şi motivul crimei nu au fost nici ele stabilite până în prezent.
Cum să furi un diamant
Doi români acuzaţi că au furat un diamant dintr-un magazin de bijuterii din Marea Britanie, în decembrie 2007, vor fi judecaţi de un juriu, a informat Wiltshire Times în ediţia online. Sandu Niculescu (35 de ani) şi Minerva Kvec (40 de ani), ambii stabiliţi în Birmingham, sunt acuzaţi că ar fi furat diamantul dintr-un magazin din Bradford on Avon. Ei au pledat nevinovat, iar procesul se va relua la 10 decembrie. Niculescu este în arest preventiv, iar Kvec a fost eliberată condiţionat pe cauţiune.
Firmele de securitate din Irak preferă est-europeni
Numărul agenţilor de securitate est-europeni care lucrează în zonele de război din Irak şi Afganistan este în creştere, aceştia fiind preferaţi de companiile specializate, în detrimentul foştilor militari britanici, a relatat The Guardian în ediţia electronică. Est-europenii acceptă salarii mai mici. În afara agenţilor europeni, în principal sârbi şi croaţi, companiile de securitate angajează foşti militari din Fiji, Ucraina sau Sierra Leone, dar şi Gurkha britanici.
Speţnaz, acuzate de plagiat
Presa finlandeză acuză armata rusă de plagiat, afirmând că în timpul conflictului din august din Caucaz trupele speciale ale Rusiei (Speţnaz) au purtat uniforme de camuflaj care copiază în proporţie de 100% o invenţie finlandeză în materie, a relatat cotidianul Novîie Izvestia, citat de Agerpres. Analizând materiale foto şi video, experţi şi presa din Finlanda au ajuns la concluzia că ruşii au copiat uniforma de camuflaj în patru culori finlandeză m05, care împiedică depistarea combatanţilor chiar şi cu ajutorul dispozitivelor de urmărire nocturnă. Finlandezii se mândresc cu această invenţie şi chiar au declarat uniforma de camuflaj m05 drept "simbol naţional". Cu toate acestea, autorităţile de la Helsinki au decis să nu intre în conflict deschis cu Moscova din cauza legislaţiei ruseşti laxe privind patentele.
Jumătate din americani şi europeni consideră imigraţia o problemă. Aproximativ 50% dintre americani şi 47% dintre europeni cred că imigraţia este mai degrabă o problemă decât o oportunitate, arată un studiu al German Marshall Fund. Totuşi, doar 35% dintre europeni şi 40% dintre americani cred că imigraţia masivă sporeşte riscul terorist. Dar 52% dintre europeni şi 47% dintre americani apreciază că imigraţia contribuie la creşterea infracţionalităţii. Conform studiului, 64% dintre europeni şi 62% dintre americani preferă să li se acorde imigranţilor posibilitatea să rămână definitiv.