x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

01 Dec 2008   •   00:00

1 decembrie 2008



PREMIERĂ: RUSIA ACCEPTĂ EXISTENŢA UNOR CIMITIRE ALE MILITARILOR ROMÂNI
Pentru prima dată de la încheierea celui de-al doilea război mondial, Moscova a acceptat existenţa unor cimitire ale militarilor români pe teritoriul Federaţiei Ruse, a transmis Rador, citând RRA. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, marcată şi în Rusia, în două localităţi de lângă Moscova, au fost inaugurate primele plăci comemorative ale soldaţilor români morţi în lagărele de prizonieri. A fost prima acţiune de acest fel, după semnarea, în 2005, a Acordului interguvernamental româno-rus privind regimul juridic al mormintelor militare. În timpul şi după cel de-al doilea război mondial, pe teritoriul fostei URSS au murit în lupte circa 30 de mii de militari, iar în prizonierat, circa 60 de mii de militari români. Până în prezent, în Rusia, au fost identificate aproape 400 de locuri de înhumare, unde sunt înmormântaţi în total aproape 20 de mii de militari români.

DEMISII ÎN INDIA DUPĂ ATACURILE DE LA BOMBAY
Consilierul pentru securitate naţională din India a demisionat după atacurile comise în această săptămână la Bombay, au anunţat duminică posturile de televiziune indiene NDTV şi Times Now, citate de AFP. M.K. Narayanan şi-a prezentat demisia premierului Manmohan Singh, care a acceptat-o, a relatat NDTV. Întrebat de AFP, un consilier al premierului a adăugat că şi "altor oficiali de rang înalt din cadrul Guvernului urmează să li se arate uşa". Ministrul indian de Interne, Shivraj Patil, a fost primul care a demisionat, duminică, afirmând că se simte obligat să îşi asume "răspunderea morală" pentru aceste atacuri. Patil, care a fost criticat îndelung în presă pentru că nu a putut asigura securitatea internă, şi-a înaintat demisia premierului Manmohan Singh. Atacurile teroriştilor islamişti de la Bombay s-au soldat cu moartea a 195 de persoane şi rănirea altor 295.    

SCIZIUNE LA SOCIALIŞTII FRANCEZI
Un nou partid politic, Partidul de Stânga, a fost lansat sâmbătă, în apropiere de Paris, de un senator francez desprins din rândul socialiştilor, în prezenţa fostului ministru german Oskar Lafontaine şi a ambasadoarei Boliviei, a relatat AFP. Circa 1.000 de simpatizanţi au participat, la o şcoală din Ile-Saint-Denis, la mitingul fondator al Partidului de Stânga, lansat de senatorul Jean-Luc Melenchon. Printre participanţi s-au numărat fostul ministru socialist Pierre Joxe, feminista Clementine Autain, economistul Jacques Genereux şi ambasadoarea Boliviei la Paris, Luzmila Cartio, care a citit o scrisoare a preşedintelui Evo Morales. Desprinderea noii formaţiuni politice survine după victoria de marţi seara înregistrată de Martine Aubry (58 de ani) asupra rivalei sale Segolene Royal în lupta din interiorul Partidului Socialist (PS). Fiica fostului preşedinte al Comisiei Europene Jacques Delors, Aubry este acum prima femeie în funcţia de prim-secretar al PS. Dar ea a moştenit un partid sfâşiat în bătălia internă pentru putere.  (Mihaela Mătăchiţă)


×
Subiecte în articol: externe