x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

20 Dec 2008   •   00:00

CERŞETORI ROMÂNI ÎMBRĂCAŢI ÎN MOŞ CRĂCIUN AU INVADAT MALAGA
Numeroşi români îmbrăcaţi în Moş Crăciun s-au instalat în principalele intersecţii din oraşul Malaga (sudul Spaniei), cerând bani în schimbul unor bomboane, a relatat publicaţia electronică Sur. În doar câteva zile, ei s-au instalat astfel deghizaţi în grupuri de câte trei şi dându-se drept fraţi cu o situaţie materială precară. (MFM)



CONDAMNATĂ PENTRU FURT DE WHISKY ÎN IRLANDA
O româncă de 21 de ani a fost condamnată la patru luni de închisoare, după ce a furat zece sticle de whisky dintr-un supermarket din Irlanda, a informat The Advertiser. Ana Babuşoru, stabilită în Irlanda, a pledat vinovată în faţa acuzaţiilor de furt a zece sticle de whisky în valoare totală de 300 de euro în luna august. Babuşoru, care are un copil şi locuieşte cu prietenul ei ­ de asemenea şomer ­, a mai fost condamnată pentru diverse infracţiuni în Galway, Ennis şi Roscommon. (MFM)
    
BANDĂ DE HOŢI DIN LOCUINŢE ÎN SPANIA  
Poliţia spaniolă a anihilat o bandă specializată în furturi din locuinţe, formată în mare parte din români, arestând nouă persoane în oraşele Malaga şi Granada, a relatat Diario Cordoba în ediţia online. Aceştia ar fi trimis mai multe din obiectele furate în România. Investigaţiile au fost demarate în octombrie, când ambasada română a informat Poliţia în legătură cu prezenţa în zonă a acestui grup infracţional de origine română, care ar fi comis mai multe furturi din locuinţe în localităţile Benalmadena, Fuengirola şi Mijas. (MFM)

STRATFOR RECOMANDĂ MĂSURI LA PRIMIREA UNOR PLICURI SUSPECTE
Optsprezece misiuni diplomatice americane, inclusiv cea din România, au primit plicuri cu un praf alb suspect începând de la 8 decembrie, aminteşte agenţia de analiză Stratfor, enumerând o serie de măsuri care trebuie aplicate în astfel de situaţii. Dacă un plic pare suspect (cum ar fi o formă neregulată, o adresă de returnare neobişnuită, este umed sau emite un miros) trebuie izolat imediat şi anunţată paza clădirii sau poliţia locală. Înainte de a fi deschis, orice plic trebuie cercetat pentru a detecta eventuale umflături formate de praf sau materiale explozibile. Plicurile trebuie deschise pe o suprafaţă plană pentru a împiedica vărsarea şi împrăştierea conţinutului. Orice plic care conţine praf trebuie raportat, dar nu trebuie să genereze panică. (MFM)

PENSIILE FOŞTILOR LIDERI COMUNIŞTI POLONEZI, REDUSE DRASTIC
Parlamentul polonez a adoptat, vineri, o lege care prevede o reducere importantă a pensiilor foştilor lideri ai regimului condus de generalul Vojciech Jaruzelski şi ale foştilor agenţi ai poliţiei secrete comuniste, relatează AFP. Legea se referă la foştii membri ai Comitetului militar de salvare naţională (WRON), înfiinţat de generalul Jaruzelski în decembrie 1981 pentru a contracara mişcarea sindicală anticomunistă Solidaritatea, precum la foştii agenţi ai poliţiei secrete din perioada 1944-1990. Conform presei poloneze, pensiile foştilor generali din poliţia secretă ar urma să scadă de la aproape 8.000 de zloţi lunar (2.422 de euro) la circa 2.500 de zloţi (757 de euro).  Generalul Jaruzelski (85 de ani) şi alţi foşti înalţi oficiali din regimul comunist sunt judecaţi pentru "crime comuniste", ca urmare a impunerii legii marţiale în Polonia în 1981. (MFM)
   

PESIMIŞTI DIN CAUZA SITUAŢIEI ECONOMICE
Moralul cetăţenilor din cinci ţări europene şi din Statele Unite este foarte scăzut, majoritatea a acestora fiind pesimişti în legătură cu situaţia economică a ţării lor, potrivit unui sondaj France 24/Harris Interactive publicat vineri, relatează AFP. Cei mai pesimişti privind situaţia ţării lor sunt francezii (85%), urmaţi de italieni (74%), britanici şi spanioli (70%), germani (63%) şi americani (52%). Întrebaţi despre situaţia lor personală, francezii se află din nou în fruntea celor îngrijoraţi, numai 37% fiind optimişti, urmaţi de italieni (38%), spanioli (41%), britanici (42%), germani (48%) şi americani (54%). Studiul a fost realizat între 26 noiembrie şi 8 decembrie pe un eşantion de 6.165 de adulţi din Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite, fiind interogat de asemenea un număr neprecizat de adulţi din Italia. (MFM)
   
AUTORIZAŢIE PENTRU PRIMUL PORT SPAŢIAL
Autoritatea americană a aviaţiei civile (FAA) şi-a dat acordul pentru exploatarea commercială a primului port spaţial, situat în New Mexico, a anunţat New Mexico Spaceport America (NMSA), coordonatorul acestui proiect, informează AFP. FAA a acordat licenţă de exploatare pentru Spaceport America. Acesta va permite lansarea navelor spaţiale. Lucrările vor începe în primul trimestru al anului 2009, iar organizatorii speră să le finalizeze cât mai curând posibil. NMSA intenţionează să semneze, până la sfârşitul lui decembrie, un acord cu societatea Virgin Galactic, filiala grupului britanic Virgin al miliardarului Richard Branson, care va asigura exploatarea vehiculului spaţial SpaceShipTwo. Această navă va putea să transporte pasageri pentru zboruri suborbitale, la o altitudine de peste 100 de kilometri. Virgin Galactic prevede un număr de 500 de pasageri pe an, ce vor plăti câte 200.000 de dolari pentru un zbor suborbital. Pentru moment, doar Agenţia spaţială rusă oferă zboruri orbitale pentru turişti, la bordul navetelor Soyuz. Pentru suma de 20 de milioane de dolari turiştii pot petrece câteva zile la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). (MFM)
   
DONATORI SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII PENTRU FUNDAŢIA LUI CLINTON
Fostul preşedinte american Bill Clinton a colectat zeci de milioane de dolari pentru fundaţia sa, în ultimii zece ani, de la guverne din Orientul Mijlociu, magnaţi din Canada, India, Nigeria şi Ucraina şi alte personaje internaţionale cu interese în politica externă a SUA, relatează New York Times, în ediţia online. Numai Arabia Saudită a acordat fundaţiei 10-25 de milioane de dolari, cea mai mare sumă din partea unui guvern străin. Brunei, Kuwait, Norvegia, Oman şi Qatar au contribuit fiecare cu peste un milion de dolari, ca şi Fundaţia Dubai sau Prietenii Arabiei Saudite. Printre cei mai importantţi donatori figurează un om de afaceri nigerian care era apropiat de liderul militar din Nigeria, un magnat ucrainean care era ginerele fostului preşedinte autoritar al acestei republici fost sovietice şi un director din domeniul mineritului din Canada, care l-a dus pe Clinton în Kazahstan în timp ce încerca să obţină contracte pentru exploatarea uraniului. Fundaţia a acceptat contribuţii de la un miliardar indian din domeniul oţelului, care ar fi făcut lobby pe lângă Hillary Clinton anul acesta, pentru un acord de cooperare nucleară între India şi SUA. O altă donaţie este de la Blackwater Training Center, parte a firmei private de securitate pentru protecţia diplomaţilor americani din Irak, ai cărei agenţi au fost implicaţi într-un incident soldat cu moartea a 17 civili irakieni în 2007. (MFM)
   
MINUS 60 DE GRADE CELSIUS ÎN IAKUŢIA
Temperatura în satul Oimiakon din regiunea Iakuţia, unul dintre cei doi "poli ai frigului" din Rusia, a ajuns la aproape minus 60 de grade Celsius, a anunţat vineri agenţia locală de meteorologie, preluată de Itar-Tass în pagina electronică. În Oimiakon, mercurul din termometre a coborât, în timpul nopţii, la minus 59 de grade Celsius.
   
UNA DIN ULTIMELE STATUI ALE LUI FRANCO A FOST DĂRÂMATĂ
Una din ultimele statui existente ale dictatorului spaniol Francisco Franco, din oraşul Santander, a fost dărâmată vineri, la 33 de ani de la moartea generalului, a informat Daily Mail online. Statuia din bronz, care îl prezenta pe Franco pe un cal şi cu un baston într-o mână, a fost îndepărtată după cinci ore de muncă. Sculptura, de peste şase metri înălţime, a fost apoi pusă într-un camion şi transportată într-un depozit. (MFM)
   

MEDVEDEV VREA CA MINORII SĂ STEA NOAPTEA LA CASELE LOR
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a cerut Parlamentului să adopte câteva amendamente care să interzică minorilor sub 14 ani să iasă în locuri publice noaptea dacă nu sunt însoţiţi de adulţi, relatează AFP. Aceast propunere interzice total prezenţa minorilor sub 14 ani în baruri, braserii şi sex-shopuri. Legea le va interzice şi să iasă neînsoţiţi de un adult, în orice loc public, mai ales pe stradă, în parcuri şi în mijloacele de transport în comun, în intervalul orar 22:00-6:00. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe