x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

22 Dec 2008   •   00:00

22 decembrie 2008



TRAGERE SPECIALĂ 6/49
Ieri, duminică, 21 decembrie, n-au avut loc tragerile Loto 6/49 şi Noroc. Conducerea Loto a hotărât ca următoarea tragere la 6/49 să fie săptămâna viitoare, pe 28 decembrie, când va avea loc TRAGEREA SPECIALĂ A ANULUI NOU, tragere ce va beneficia, la categoria I, de o suplimentare de 1.000.000 de lei.

PHENIANUL A PROPUS CONTACTE SECRETE CU SUA ÎN 1974, PRIN INTERMEDIUL ROMÂNIEI

Fostul lider nord-coreean Kim Il Sung (Kim Ir Sen) a propus stabilirea unor contacte secrete cu Statele Unite prin intermediul României, în 1974, potrivit unor documente declasificate, a relatat Post Chronicle online, citat de Mediafax. Un consilier al preşedintelui român Nicolae Ceauşescu i-a transmis, la 27 august 1974, preşedintelui american Gerald Ford că liderul de la Pnenian dorea contacte confidenţiale cu Statele Unite, în urma vizitei istorice a lui Richard Nixon în China, în 1972, a relatat duminică agenţia sud-coreeană Yonhap. Ceauşescu "s-a oferit să ajute, dacă doriţi acest lucru", ar fi adăugat consilierul. Răspunsul lui Ford a fost moderat. El a adăugat că va discuta această problemă cu secretarul de stat Henry Kissinger, prezent la întrevedere. Conform aceluiaşi document, citat de Yonhap, Ceauşescu s-a întâlnit cu Ford la Casa Albă în 1975 şi i-a spus că a transmis poziţia Washingtonului lui Kim Il Sung. (MFM)

CAMPANIE ÎN ELVEŢIA CONTRA LIBEREI CIRCULAŢII A ROMÂNILOR
Organizaţia de tineret a Uniunii Democratice de Centru (UDC) din Elveţia va desfăşura o campanie de afişaj împotriva extinderii acordului privind libera circulaţie la România şi Bulgaria, unul dintre afişe prezentând doi români care fură dintr-o casă, a relatat Le Matin în ediţia electronică. Campania are scopul de a duce la respingerea acestei măsuri în cadrul referendumului din februarie. "Aşteptăm să vedem pe ce tematică va face campanie partidul, înainte de a alege afişul nostru (...)", a declarat purtătorul de cuvânt al UDC şi coordonatorul campaniei, Kevin Grangier. Dacă unii membri au o anumită reţinere faţă de afişul care îi stigmatizează pe romi, majoritatea consideră că acest afiş arată cel mai bine pericolul reprezentat de extinderea acordului de liberă circulaţie la România. (MFM)

PARLAMENTUL IRAKIAN VA VOTA LUNI ASUPRA PREZENŢEI TRUPELOR STRĂINE
Parlamentul irakian va vota luni pentru a mandata Guvernul să semneze acorduri ce vor permite trupelor străine, cu excepţia celor americane, să rămână în Irak după expirarea mandatului ONU la 31 decembrie, au declarat duminică doi deputaţi irakieni, citaţi de AFP. Este vorba de a autoriza Guvernul să semneze acorduri cu guvernele ţărilor străine pentru a fixa o dată de retragere, care trebuie să aibă loc înainte de sfârşitul lui iulie 2009, a declarat Ali Adib, vicepreşedinte al Alianţei unificate irakiene, principalul grup parlamentar. Afirmaţia a fost confirmată de Ahmed Nur, un deputat al Alianţei kurde, a doua formaţiune din Parlament. Parlamentul irakian se confrunta sâmbătă seară cu o stare de confuzie în legătură cu un vot pe tema unui proiect de lege referitor la retragerea trupelor străine, cu excepţia celor americane, în 2009: anumiţi deputaţi credeau că au votat împotriva textului care prevedea retragerea trupelor străine, în timp ce alţii afirmau că votul a vizat invalidarea şedinţei precedente consacrate acestei teme. Mandatul ONU privind prezenţa trupelor coaliţiei în Irak expiră la 31 decembrie, astfel că o lege este necesară pentru a oferi o bază legală pentru prezenţa lor după această dată. Americanii au semnat deja un acord bilateral cu irakienii, pentru a rămâne până la sfârşitul lui 2011. Marea Britanie, România, Salvador, Estonia, Argentina au trupe în Irak. (MFM)

RĂZBOI ÎMPOTRIVA LUI MOŞ CRĂCIUN
O asociaţie catolică germană, încurajată de actuala criză economică, a lansat o campanie împotriva lui Moş Crăciun, personaj pe care îl consideră o invenţie comercială americană, care a uzurpat locul adevăratului erou al copiilor, Sfântul Nicolae, a informat AFP. "Vrem ca lumea să ştie că Moş Crăciun este un personaj comercial, inventat de industria jucăriilor, care nu are nimic în comun cu adevăratul Sfânt Nicolae", a declarat Christoph Schommer, coordonatorul campaniei intitulate "Zona fără Moş Crăciun". Contrar "uzurpatorului" în costum roşu, Sfântul Nicolae a existat cu adevărat, în secolul III, în Asia, în zona staţiunii turceşti Antalya din zilele noastre. Sfântul Nicolae a fost cunoscut pentru generozitatea sa, fiind popular mai ales în ţările din Europa de Nord, unde circulă mai multe legende care au dat naştere la rândul lor mitului lui Moş Crăciun. (MFM)

PROTESTATARI ARESTAŢI LA VLADIVOSTOK
Câteva sute de manifestanţi care protestau faţă de o creştere a taxelor pentru vehiculele de ocazie importate, precum şi jurnalişti au fost reţinuţi duminică de Poliţie la Vladivostok, în Extremul Orient rus, au declarat martori citaţi de AFP. "Oamenii se purtau într-un mod foarte paşnic", dar Poliţia a intervenit când manifestanţii au început să afişeze pancarte, a  precizat un fotograf al Agenţiei Itar-Tass, Vladimir Saiapin. Câteva zeci de jurnalişti, între care şi echipe de televiziune ruse şi japoneze, care relatau despre manifestaţie, au fost ridicaţi de Poliţie. "Ne-au bătut pe toţi, pe cei care opuneau rezistenţă şi pe cei care nu se opuneau. În autobuz (al Poliţiei ­ n.r.), podeaua era plină de sânge", a adăugat Saiapin. Aceasta a fost a cincea manifestaţie de la anunţul deciziei Guvernului de a mări taxele de import pentru vehiculele de ocazie, cu scopul de a-i ajuta pe constructorii de automobile ruşi. Peste 200.000 de persoane lucrează în comerţul cu maşini importate din străinătate în regiunea Primorie (Extremul Orient rus), unde reprezintă 60% din micile întreprinderi. (MFM)

PARIS HILTON, JEFUITĂ DE BIJUTERII
Paris Hilton a fost jefuită de bijuterii în valoare de circa 2 milioane de dolari, un hoţ intrând prin efracţie în casa ei din Los Angeles, potrivit Poliţiei americane, a informat BBC News online. Furtul a avut loc vineri dimineaţă, când Paris Hilton, moştenitoarea celebrului lanţ hotelier, nu era acasă. Paris Hilton este una dintre vedetele excesiv de mediatizate în Statele Unite. Starleta a devenit celebră în 2003, după ce a apărut pe internet o înregistrare video în care aceasta făcea sex cu fostul prieten, Rick Salomon. Hilton a apărut apoi într-un reality-show, "The Simple Life", în care şi-a jucat propriul rol, acela de "săraca fată bogată". În 2005, a apărut într-un film de groază de categoria B. În 2006, şi-a lansat primul album muzical. În 2007, a fost condamnată la trei săptămâni de închisoare pentru infracţiuni rutiere. (MFM)

BERLUSCONI LUCREAZĂ LA O ÎNTREVEDERE MEDVEDEV-OBAMA
Şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, a cărui ţară va prelua preşedinţia G8 la 1 ianuarie, a anunţat că a început să lucreze în vederea unei întâlniri între preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a relatat AFP. De la revenirea sa la putere, Berlusconi şi-a exprimat de mai multe ori dorinţa de a juca un rol de intermediar între Washington şi Moscova. Grupul G8, al celor mai industrializate ţări din lume, este format din Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Canada, Franţa, Italia şi Rusia. (MFM)
    

×
Subiecte în articol: externe