x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

13 Ian 2009   •   00:00

13 ianuarie 2009



UCIS LA DISCOTECĂ
Un român în vârstă de 31 de ani şi un spaniol în vârstă de 24 de ani au fost împuşcaţi mortal în faţa unei discoteci din Madrid. AFP citează o sursă din Poliţia spaniolă care spune că “presupusul autor al incidentului, un spaniol în vârstă de 36 de ani, a fost arestat la scurt timp”, asupra sa găsindu-se arma atacului. Românul, care era agent de pază la discoteca sus-amintită, situată în centrul Madridului, a murit la spital.

CĂINE PENTRU OBAMA
Zilele până la învestirea lui Barack Obama la Casa Albă au început să intre... în sac. La 17 ianuarie, noul preşedinte ales în noiembrie 2008 se va instala, printr-o ceremonie somptuoasă, în Biroul Oval, de unde va conduce ţara pentru următorii patru ani. Deşi este deja foarte ocupat cu chestiuni importante pentru ţară, Obama a ţinut să le transmită fiicelor sale că le va face cadoul promis după campanie – un căţeluş. Fetiţele preşedintelui vor avea de ales între un labradoodle lăţos şi sociabil şi un câine de apă portughez cu abilităţi de mare înotător. Pentru Obama, căutarea câinelui prezidenţial perfect a fost o bătaie de cap mai mare decât alegerea secretarului Comerţului. Bill Richardson, care fusese nominalizat de Obama pentru acest post, a fost nevoit să renunţe, deoarece numele său a fost implicat într-un scandal de corupţie.

CASTRO, ATEMPORAL

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, crede că Fidel Castro nu va mai apărea “cu siguranţă” în public. Într-o declaraţie cu tonuri metafizice, Chavez spune despre prietenul său cubanez că “va continua să trăiască dincolo de existenţa sa fizică. Ştim deja că nu îl vom mai vedea niciodată pe Fidel cel care se plimba seara pe străzi şi prin oraşe ca un războinic în uniformă şi îmbrăţişând lumea. El va deveni o amintire (...) Fidel va continua să trăiască, cum trăieşte astăzi şi va trăi veşnic, dincolo de existenţa sa fizică”.

BLAIR, PREŞEDINTE UE
Fostul premier britanic Tony Blair ar putea prelua preşedinţia Uniunii Europene, după ce patru recente crize au evidenţiat necesitatea ca o personalitate puternică să se afle la cârma UE, scrie Financial Times, citat de Agerpres. Blair ar putea fi omul potrivit la locul potrivit, o mână forte de tipul celei lui Nicolas Sarkozy, care în cele şase luni de deţinere a preşedinţiei UE i-a convins pe mulţi că frâiele Uniunii ar trebui să fie ţinute de o personalitate puternică, o dată ce Tratatul de la Lisabona va intra în vigoare şi se va institui funcţia de preşedinte permanent al UE, cu un mandat reînnoibil de doi ani şi jumătate. Deocamdată, Tratatul de la Lisabona mai trebuie ratificat şi de Irlanda, printr-un al doilea referendum organizat la presiunile Bruxelles-ului, după ce documentul fusese respins la referendumul din luna iunie 2008.

×
Subiecte în articol: externe