x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Sînziana Stancu    |    14 Ian 2009   •   00:00

14 ianuarie 2009



HEROINĂ DIN ROMĂNIA
Autorităţile sârbe au remarcat faptul că peste 20 de grupuri specializate în traficul de droguri acţionează în marile oraşe din Serbia şi că traficul cu heroină provenită din România s-a intensificat în aceste localităţi. Grupurile şi-au organizat pieţe de desfacere pentru drogurile traficate în oraşe ca Belgrag, Novi Sad, Jagodina, Novi Pazar şi Nis, informează postul de radio B92, în pagina electronică, citat de Mediafax. Grupurile nu mai sunt conduse de lideri în mod tradiţional, având o altă structură. Ministerul de Interne sârb este primul în topul balcanic şi în cel al Europei de Sud-Est în ceea ce priveşte numărul de arestări de traficanţi şi a cantităţii de droguri confiscată. Serbia se află şi la o “răscruce” a traficului de heroină din Balcani, pe aici trecând 80% din heroina destinată ţărilor din Europa Occidentală. În ultimul timp, traficul dinspre România al acestui tip drog ce provine din Turcia s-a intensificat cu 20%.

CIMITIRELE DIN GAZA SUNT PLINE
Nu mai există nici un loc în cimitirele din Gaza, unde trupele israeliene au ucis, până acum, peste 900 de persoane. Funeraliile sunt întârziate, contrar obiceiurilor islamice, care spun că mortul trebuie îngropat aproape imediat. Şi asta, din cauza luptelor între armata israeliană şi militanţii Hamas, care nu mai contenesc de 18 zile. Palestinienilor traumatizaţi de confruntările armate le este de ajuns că mulţi dintre membrii familiilor lor şi dintre prieteni le-au murit deja. Dar ce îi doare cel mai mult este faptul că nu mai pot să le asigure funeraliile după obicei celor care au plecat dintre ei, scrie timesonline. În nordul oraşului Gaza, în Cimitirul de Est nu mai este nici un loc, familiile îndoliate fiind nevoite să îşi îngroape morţii fie în cimitirele mai vechi, în mormintele altor familii sau peste rude decedate mai demult. În oraşul Jabaliya, s-au făcut chiar gropi comune pentru copiii ucişi. Dar ce-i doare cel mai mult pe palestinieni este faptul că nu-şi mai pot conduce morţii la groapă, în cortegiu funerar, din cauza bombardamentelor.

SARKOZY A MAI CRESCUT UN PIC
Popularitatea preşedintelui francez a crescut cu două procente în această lună, potrivit unui sondaj IFOP, ce va fi publicat joi în săptămânalul Paris-Match. Nicolas Sarkozy este preferat în prezent de 47% dintre francezi, faţă de 45%, cât erau de acord cu acţiunile întreprinse de el în luna decembrie. Totuşi, el rămâne impopular pentru 53% dintre cei intervievaţi, care îi dezaprobă acţiunile. În schimb, cota de popularitate a premierului francez, Francois Fillon, a scăzut cu două procente în această lună faţă de luna decembrie, ajungând la 53% de opinii favorabile. Sondajul a fost realizat în perioada 8-9 ianuarie, pe un eşantion reprezentativ al populaţiei franceze, de 1.014 persoane, cu vârsta de peste 18 ani.

×
Subiecte în articol: externe