x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

16 Ian 2009   •   00:00

16 ianuarie 2009



ACHIZIŢIE
Miliardarul rus Aleksandr Lebedev este pe punctul de a încheia un acord pentru achiziţionarea Evening Standard, singurul cotidian de seară cu plată din Londra, au informat The Guardian şi BBC. Omul de afaceri în vârstă de 49 de ani, fost colaborator KGB în timpul Uniunii Sovietice, va achiziţiona 76% dintre acţiunile publicaţiei. Lebedev este unul din principalii acţionari ai Aeroflot şi unul dintre proprietarii publicaţiei liberale ruse Novaia Gazeta, alături de fostul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov. Lebedev a dat asigurări că nu se va amesteca în politica britanică, dar a adăugat că această achiziţie este mai curând "o modalitate de a pierde bani". Averea sa este estimată de revista Forbes la 2,5 miliarde de dolari.

PROCES
Procesul a şase responsabili ai grupului german ThyssenKrupp, urmăriţi în justiţie pentru moartea a şapte muncitori în decembrie 2007 la o uzină siderurgică din Torino (nordul Italiei), a început ieri, în acelaşi oraş. AFP aminteşte că accidentul de muncă a fost unul dintre cele mai grave din Italia, majoritatea muncitorilor murind după mai multe zile de agonie în urma arsurilor. Directorul general al ramurii oţel a grupului, Harald Espenhahn, este judecat pentru "omucidere voluntară". Numărul morţilor în accidente de muncă în Italia este foarte ridicat, 1.207 în 2007.

ÎNAINTEA LUI GALILEI
Experţii moderni cred că un cercetător englez mai puţin cunoscut, pe nume Thomas Harriot, a folosit un telescop performant, cu ajutorul căruia a creat hărţi ale Lunii cu şase luni înaintea italianului Galileo Galilei, considerat părintele astronomiei moderne. Faima dobândită de italian s-ar putea datora mai mult eforturilor de autopromovare, arată ziarul Daily Mail, adăugând că englezul era foarte bogat şi nu îşi dorea deloc celebritatea.

PRINŢUL ALBERT, LA POLUL SUD
Prinţul Albert al II-lea de Monaco a ajuns la Polul Sud, devenind astfel singurul şef de stat din lume care a atins cei doi poli ai Pământului, a relatat AFP, citând Palatul princiar. Prinţul Albert a plecat în Antarctica la 5 ianuarie şi a ajuns la Polul Sud miercuri, pentru a evalua impactul încălzirii climatice asupra acestui continent. El a vizitat deja peste 10 staţii ştiinţifice şi a discutat cu numeroşi experţi în climatologie, vulcanologie, glaciologie. În 2006, Albert II a călătorit în Arctica, ajungând la Polul Nord la 16 aprilie, după patru zile de marş. (MFM)

ROMI BULGARI ŞI ROMÂNI ÎN LOCUL POLONEZILOR DIN LINCOLNSHIRE
Romii din România şi Bulgaria ar putea ocupa în Lincolnshire  (Marea Britanie) locurile de muncă deţinute anterior de muncitori din estul Europei, care se întorc în ţara de origine, a relatat Lincolnshire Echo în pagina online. "Dacă, din cauza crizei economice, începem să vedem mai puţini muncitori din Polonia, personal cred că am putea chema înlocuitori din România şi Bulgaria", a declarat Peter Robinson, un oficial local. El a recunoscut însă că "principala problemă este, bineînţeles, fie că ne place sau nu, că romii sunt foarte nepopulari în ţară". Majoritatea posturilor disponibile în Lincolnshire sunt în domeniul agriculturii. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe