x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

19 Ian 2009   •   00:00

19 ianuarie 2009



ACCES INTERZIS
Statele Unite vor restricţiona accesul pe teritoriul lor al unor oficiali guvernamentali de rang înalt din ţările cu cele mai proaste performanţe în combaterea traficului de persoane, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Va fi suspendată intrarea pe teritoriul SUA a unor oficiali guvernali care împiedică eforturile guvernelor lor de a implementa legi împotriva traficului de persoane, care poartă responsabilitatea pentru eşecul guvernului lor de a face progrese în combaterea traficului de persoane sau ale căror guverne au fost inculse de mai multe ori în rândul ţărilor din Categoria a 3-a, se arată în comunicat. Categoria a 3-a cuprinde ţările cu cele mai proaste rezultate în combaterea traficului de persoane conform raportului anual al Departamentului de Stat. În prezent, conform acestui raport Republica Moldova este inclusă în Categoria a 3-a. (MFM)
    
MOBILIZARE DE TRUPE
Coreea de Sud a mobilizat mai multe trupe la punctele de frontieră şi le-a recomandat pescarilor să nu se aventureze duminică spre apele teritoriale nord-coreene, după ce Phenianul a anunţat că este pregătit de o confruntare navală, a relatat New York Times online. Ameninţarea Phenianului survenise sâmbătă, în aceeaşi zi în care un expert american a anunţat că a fost informat de oficiali nord-coreeni că au suficient plutoniu pentru patru sau cinci bombe nucleare. (MFM)

VIRUS INFORMATIC
Mesajele electronice ale bazelor Forţelor Aeriene Regale britanice au fost redirecţionate de către un virus informatic spre un server din Rusia, a relatat Sunday Times în ediţia electronică.Virusul a pătruns în sistemele Ministerului Apărării acum 12 zile, blocând comunicaţiile electronice şi calculatoarele. Un oficial din acest minister “mi-a spus că nu sunt dovezi clare despre implicarea Rusiei, dar mesajele e-mail sunt redirecţionate către un server rusesc”, a explicat deputatul conservator Mark Pritchard. O altă sursă a declarat că virusul “este originar din fostul bloc estic”, experţii britanici fiind surprinşi de amploarea problemei. (MFM)

MINI-MADOFF
Un om de afaceri american din Florida, responsabil de un fond de investiţii, a fost declarat dispărut de miercuri, împreună cu circa 350 de milioane de dolari pe care îi gestiona, a relatat AFP citând cotidianul local Sarasota Herlad Tribune. Dispariţia lui Arthur Nadel (75 de ani) a fost semnalată poliţiei de soţia acestuia. Ceilalţi asociaţi în fondul de investiţii, Scoop Management Inc. le-au “spus clienţilor că banii au dispărut şi că nu ştiu unde să se ducă să îi găsească”, a scris cotidianul. Înainte de a dispărea, Nadel ar fi lăsat o scrisoare explicând că se va sinucide. “Unii numesc deja” această afacere un “mini-Madoff”, a adăugat cotidianul, referindu-se la omul de afaceri Bernard Madoff, suspectat că ar fi la originea unei enorme fraude în valoare de 50 de miliarde de dolari. (MFM)
    

×
Subiecte în articol: externe