x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

20 Ian 2009   •   00:00

20 ianuarie 2009



ROMĂNII, RECALIFICAŢI
Guvernul britanic organizează cursuri intensive de calificare în construcţii. Pe durata a două săptămâni, muncitorii străini, mulţi dintre ei din România şi Polonia, vor fi pregătiţi pentru construirea stadionului care va găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2012, informează Mediafax, citând publicaţia Daily Star. Potrivit surselor, la cursuri pot participa şi persoanele fără experienţă în construcţii. Vor fi create până la 30.000 de locuri de muncă până în 2012, 29% din totalul de forţă de muncă venind din străinătate. (A. Aldea)

CIUMA ANTITERO
Un grup de membri ai reţelei Al-Qaida a murit de ciumă în Algeria. Ştirea, publicată de tabloidul britanic The Sun, arată că aproximativ 40 de terorişti, membri ai grupării Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQLIM), care se aflau la antrenamente într-o bază din nordul Africii au fost răpuşi de boală, şi nu de gloanţe. Epidemia ar fi debutat în peşterile unde se ascundeau insurgenţii. AQLIM a bombardat, în 2007, sediul ONU din Algeria, ucigând 41 de persoane. Anul trecut, atacurile teroriste au provocat moartea a cel puţin 70 de persoane. (Anca Aldea)

ACORD PENTRU GAZ
Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, s-a aflat ieri la Moscova pentru a asista la semnarea de către companiile energetice rusă şi ucraineană a unui nou acord de reluare a livrărilor de gaze către Europa via Ucraina. “Multe voci din Ucraina şi Occident au văzut în această criză o încercare a Rusiei de a-şi exercita influenţa în regiune şi de a slăbi Guvernul prooccidental ucrainean”, scrie Washington Post. Criza gazului a scos în evidenţă şi nereuşitele democraţiei ucrainene, inclusiv o ruptură majoră între liderii “Revoluţiei portocalii”, dar şi o justiţie slabă, incapabilă să rezolve numeroasele acuzaţii de corupţie. (Anca Aldea)

GOOGLE PENTRU PAPA
Papa Benedict XVI continuă să ţină pasul cu tehnologia informaţională. Vaticanul a anunţat că Suveranul Pontif va avea propriul său canal Google. Pe noul canal online vor fi postate texte ale Papei, precum şi înregistrări video şi audio. (A. Aldea)

ASISTENŢĂ RUSEASCĂ
Rusia a acceptat să trimită în Afganistan asistenţă militară, informează Reuters, citând surse oficiale de la Kabul. Preşedintele Hamid Karzai a apelat la Federaţia Rusă din cauza lipsei de susţinere din partea NATO. Forţele afgane au primit din partea Alianţei Nord-Atlantice echipament militar insuficient, spune Karzai, afirmând că majoritatea armelor şi avioanelor folosite astăzi de trupele afgane sunt de provenienţă rusească.

×
Subiecte în articol: externe