x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

02 Feb 2009   •   00:00

2 februarie 2009



RĂNIŢI LA KABUL
Cel puţin trei persoane, între care un militar francez şi un copil afgan, au fost rănite ieri într-un atentat cu maşină-capcană ce a avut loc la Ka­bul. Atacul a avut loc într-un cartier mărginaş, pe un drum ce duce în pro­vincia Wardak, unde există mai multe celule ta­libane. Aproximativ 2.800 de militari francezi se află în prezent în Afga­nistan, în cadrul Forţei Interna­ţio­nale de Asistenţă şi Securitate (ISAF), sub conducerea NATO, şi al ope­ra­ţiu­nii Enduring Freedom, sub condu­cerea forţelor americane.

MAŞINĂ-CAPCANĂ

O maşină-capcană a fost descoperită lângă o şcoală din Irlanda de Nord şi neutralizată, transmite AFP, citată de Mediafax. Autoturismul, "blindat" cu 136 de kilograme de explozibil, a fost descoperit în apropierea unei şcoli din satul nord-irlandez Castle­wellan. Surse apropiate anchetei au declarat că maşina ar fi aparţinut unei organizaţii disidente republicane – catolici paramilitari opuşi procesului de pace care doresc ca Irlanda de Nord să se desprindă de Marea Britanie şi să se alipească Irlandei.

DIALOG CU IRANUL
Preşedintele SUA, Barack Obama, a iniţiat deja dialogul cu Iranul şi Siria. Totul se desfăşoară în manieră discretă, scrie presa de peste Ocean. Specialiştii în proliferare nucleară au avut în ultimele luni contacte "la cel mai înalt nivel" cu liderii iranieni, a declarat Jeffrey Boutwell, directorul unei organizaţii internaţionale de cercetători, care a obţinut în 1995 Premiul Nobel pentru Pace. Fostul secretar al Apărării, William Perry, care a făcut parte din echipa de campanie a lui Obama, a participat la câteva întâlniri consacrate "unei varietăţi de probleme ce divizează Iranul şi Occidentul", a declarat Boutwell.

NUMIRE LA EUMM
România a dovedit Uniunii Eu­ro­pe­ne că este pregătită pentru preluarea unei misiuni complexe a UE în Georgia. UE l-a propus pe românul Filon Morar în funcţia de adjunct al şefului Biroului regional Tbilisi al Misiunii EUMM (EU Monitoring Mission) în Mtskheta. Potrivit unui comunicat al MAE, Morar este specializat în situaţii post-conflict şi tranziţii spre democraţie.

×
Subiecte în articol: externe