x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

07 Feb 2009   •   00:00

7 februarie 2009



SARKO N-AR MAI VREA
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că are îndoieli cu privire la candidatura sa în 2012, pentru un al doilea mandat de cinci ani la preşedinţie. Chestionat în cadrul unei emisiuni radio, Sarko a întrebat: "De ce". "Pentru că meseria mea e foarte dificilă, este nevoie de foarte multă energie, multă forţă pentru a o exercita, iar eu îmi mobilizez toate puterile pentru a o face cât mai bine posibil", a explicat el apoi. "Mai sunt trei ani şi jumătate. Ar fi foarte şocant să iau o decizie atât de importantă, deşi nu sunt nici măcar la jumătatea primului mandat", a declarat Sarkozy. În schimb, preşedintele a promis solemn să scoată Franţa din criză, evitând greşelile economice ale Marii Britanii, care a încurajat consumul şi a redus taxele.

ARMATE DE ROBOŢI
Armata americană va fi pe jumătate robotizată până în 2015, avertizează un cercetător din California. Până în 2015, armata americană va avea unităţi formate jumătate din oameni şi jumătate din roboţi, a declarat cercetătorul american Peter Singer la salonul Technology, Entertainement and Design (TED), scrie AFP. Armata americană îşi recrutează deja soldaţii utilizând simulatoare de război, iar avioane fără pilot şi roboţi de deminare sunt deja frecvent utilizaţi în zonele de luptă. Rusia, China, Pakistanul şi Iranul lucrează la rândul lor la programe de roboţi militari, a adăugat cercetătorul.

SUGARZAZA
Un site israelian, Sugarzaza, care îi ridiculizează pe teroriştii islamişti, face furori pe internet de două săptămâni. Filmul de animaţie a fost inspirat de serialul "South Park". Personajele din Sugarzaza sunt Ahmed&Salim, doi copii musulmani naivi, cuceriţi de cultura occidentală, pe care tatăl lor încearcă în zadar să îi transforme în mici terorişti sinucigaşi. "Drăcuşorii" preferă să joace Wii şi să vizioneze serialul american "Fetele Gilmore" decât să înveţe cum să arunce în aer un autobuz. "Nu vrem să râdem de musulmani, ci vream să îi ridiculizăm doar pe terorişti şi să vedem până unde pot fi ei ridicoli?, s-au apărat creatorii simpaticului film de animaţie.

SPANIA SE OPUNE

Ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos, a respins rezoluţia Parlamentului European prin care li se cere statelor membre UE să recunoască independenţa Kosovo. "Respectăm toate deciziile PE, dar guvernele au propria lor opinie, iar Spania are opinia ei”, a precizat Moratinos, reamintind că majoritatea statelor membre ale ONU nu a recunoscut independenţa fostei provincii sârbe. "Există 192 de naţiuni reprezentate la ONU şi cred că nici 50 din acestea nu au recunoscut până acum Kosovo", a mai spus ministrul spaniol. Mai multe state europene au recunoscut independenţa Kosovo imediat după declararea ei unilaterală, anul trecut. România nu a recunoscut-o încă.

×
Subiecte în articol: externe