x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

27 Feb 2009   •   00:00

27 februarie 2009

BUGETUL SUA
Preşedintele american, Barack Obama, a prezentat joi proiectul de buget al SUA, care prevede cheltuieli totale de 3.552 miliarde de dolari pentru exerciţiul 2010, faţă de 3.938 miliarde de dolari în exerciţiul precedent. Pentru exerciţiul 2010, care începe la 1 octombrie, proiectul prevede un deficit de 1.171 miliarde de dolari, faţă de 1.752 de miliarde în 2009, a relatat AFP. Obama a promis că va reduce la jumătate deficitul de 1.000 miliarde de dolari moştenit de la fostul preşedinte George W. Bush, până la începutul lui 2013, când se va încheia mandatul actualei Administraţii. Astfel, deficitul se urmăreşte ca deficitul să se reducă treptat pentru ca în 2013 să ajungă la 533 miliarde de dolari, adică 3% din PIB. Obama a declarat că bugetul pentru 2010 reflectă într-o manieră "onestă" situaţia economică a SUA. Obama a subliniat însă că nu va sacrifica investiţiile ­ "prea mult timp neglijate" ­ în domeniul sănătăţii, energiei şi educaţiei. Proiectul prevede un buget de 663,7 miliarde de dolari pentru Apărare, suma incluzând costurile războaielor din Irak şi din Afganistan. (MFM)

KIM JONG-IL FUMEAZĂ IAR

Liderul nord-coreean Kim Jong Il a fost fotografiat în timp ce savura o ţigară, în timpul unei vizite recente la o fabrică de tutun, într-o nouă încercare de a infirma atacul vascular cerebral suferit în august 2008, a relatat Associated Press. Cunoscut drept mare fumător în trecut, Kim Jong Il ar fi renunţat de câţiva ani la acest viciu. Cât despre alcool, luna trecută, agenţiile de presă de la Seul au descris pe larg o întâlnire cu un oficial chinez, în cadrul căreia liderul nord-coreean ar fi consumat nenumărate păhărele cu lichior. Regimul stalinist de la Phenian desfăşoară o campanie puternică împotriva fumatului, fumătorii fiind incluşi între "principalele trei categorii de proşti din secolul al XXI-lea", alături de aceia care nu apreciază muzica şi aceia care nu vor să folosească un computer. În Coreea de Nord,  fumătorii nu au dreptul să urmeze învăţământul superior. (MFM)

COLABORARE
Iordania a încheiat, joi, un acord cu Rusia pentru cooperare în domeniul energiei nucleare şi intenţionează să semneze un document similar şi cu România, a transmis Mediafax, citând RIA Novosti. Acordul cu Rusia prevede construcţia unei centrale nucleare şi a unei uzine de desalinizare a apei de mare, în Iordania, precum şi înfiinţarea unor centre de formare a unor specialişti în energie atomică. Iordania a încheiat deja acorduri în domeniul energiei nucleare cu Statele Unite, Franţa, Canada şi Coreea de Sud, intenţionând să semneze altele cu România şi Marea Britanie. (MFM)
    
COLAPS
Un colaps economic al ţărilor din Europa de Est, dintre care multe fac parte din Uniunea Europeană, ar pune sub semnul întrebării viitorul blocului comunitar în ansamblul său, comentează The Economist, în ediţia online. Potrivit cotidianului britanic, o adoptare unilaterală sau accelerată a monedei euro de către ţările est-europene mai mari, cu rate de schimb variabile, cum sunt Cehia, Ungaria, Polonia şi România, nu ar constitui un remediu pentru evitarea unui posibil dezastru, ci, dimpotrivă, ar putea duce la slăbirea "fatală" a monedei unice. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe miliarde