x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

03 Apr 2009   •   00:00

3 aprilie 2009



23 AUGUST
Parlamentul European condamnă crimele împotriva umanităţii şi încălcările grave ale drepturilor omului comise de regimurile totalitare, fascist şi comunist.
Deputaţii au cerut ca "23 august să fie declarată Ziua europeană a memoriei victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare". Europa sărbătoreşte anul acesta 20 de ani de la căderea comunismului. Eurodeputaţii cer statelor membre deschiderea arhivelor, inclusiv ale fostelor servicii de securitate. (MFM)

CAPUL LUI MEINL
Bancherul austriac Julius Meinl, preşedintele Meinl Bank, a fost arestat pentru fraudarea investitorilor prin răscumpărări secrete de acţiuni în 2007. Potrivit Procuraturii din Viena, citată de Reuters, el a fost arestat pentru a nu fugi. Ancheta priveşte Meinl European Land, o firmă imobiliară a Meinl Bank. Meinl Land a strâns mai multe miliarde de euro de la investitori între 2002 şi 2007, pentru a achiziţiona proprietăţi imobiliare pe pieţele din Europa de Est. Meinl Land a fost preluat, în 2008, de compania israeliană Gazit Globe, care a redenumit firma austriacă în Atrium European Real Estate. Firma este prezentă în România prin Militari Shopping Center (Bucureşti) şi terenuri la Arad şi Constanţa. (Mihaela Mătăchiţă)

RĂSFOIND PRESA STRĂINĂ:DER SPIEGEL: POPULAŢIA R. MOLDOVA
speră la reunificarea cu România Regimul comunist din R. Moldova se clatină din ce în ce mai mult în condiţiile în care, înaintea scrutinului parlamentar de duminică, populaţia ţării speră la reunificarea cu România şi la aderarea automată la Uniunea Europeană.

Der Spiegel scria în ediţia online, în articolul intitulat "Visuri europene în Moldova comunistă" că "cererea partidelor de opoziţie privind apropierea sau chiar unirea cu România se bucură de o susţinere din ce în ce mai mare". "Dacă românii şi moldovenii decid în favoarea unei uniri, UE nu se va opune", afirmă un diplomat european sub protecţia anonimatului. Referindu-se la Transnistria şi la prezenţa trupelor ruseşti, Der Spiegel arată că "situaţia explozivă este asemănătoare cu cea din Osetia de Sud".

Partidul Comunist se pregăteşte să numească în funcţia de preşedinte un succesor al lui Voronin", subliniază Der Spiegel. "Oricine se opune regimului trebuie să îndure multe, precum Serafim Urechean (fostul primar al Chişinăului - n. red.), liderul celei mai mari formaţiuni de opoziţie, Moldova Noastră.

STANDART: COMERŢ CU NOU-NĂSCUŢI ÎN BULGARIA
Cotidianul bulgar Standart a dezvăluit o presupusă operaţiune de comerţ cu nou-născuţi în spitale din Bulgaria, a relatat site-ul novinite.com.

Documentaţia despre bebeluşii abandonaţi de la maternitatea "Şeinovo", din Sofia, pentru perioada 2003-2008, a dispărut. Apoi, surse de la Agenţia de Ajutor Social au spus că unele dintre documente au fost găsite, dar există temeri că aceasta ar putea fi o încercare de acoperire a urmelor unei operaţiuni de "comerţ cu bebeluşI". Potrivit Standart, practica este valabilă în aproape toate spitalele bulgare. Copiii sănătoşi, albi, sub trei ani, sunt cei mai scumpi.

După o plată în avans, un avocat îi duce pe viitorii părinţi adoptivi la maternitate, unde o tânără mamă este dispusă să-şi abandoneze copilul sănătos pentru un preţ de aproximativ 5.000 de euro, dintre care 2.000 de euro îi revin avocatului şi 1.500 doctorilor.

FREDRIKSTAD BLAD: AMENINŢARE LA UN LICEU DIN NORVEGIA
Un liceu din oraşul norvegian Fredrikstad (sud-est) a fost evacuat în urma unui mesaj de ameninţare, a anunţat Poliţia locală citată de AFP.

"Poliţia a primit (...) un mesaj care avertiza că vor exista incidente violente grave în liceul Glemmen din Fredrikstad", se arăta într-un comunicat al Poliţiei. "O persoană a fost reţinută", a confirmat Poliţia. Natura exactă a ameninţării şi modalitatea în care a fost făcută nu au fost precizate. Potrivit cotidianului Fredrikstad Blad, aproximativ 1.000 de elevi şi între 100 şi 200 de profesori au fost evacuaţi, iar persoana reţinută este un adolescent care ar fi făcut aceste ameninţări pe internet sub formă de glumă. Episodul a survenit la câteva săptămâni de la atacul produs la un liceu din oraşul german Winnenden, soldat cu 12 morţi.

THE INDEPENDENT: O BÂTĂ DE BASEBALL, CADOU DE LA MICHELLE OBAMA
Prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, i-a oferit cadou fiului premierului britanic o bâtă de baseball cu autograful soţului ei, preşedintele Barack Obama.

Potrivit ediţiei electronice a The Independent, în cursul vizitei efectuate la Londra cu ocazia Summit-ului G20, Michelle i-a oferit lui John Brown, în vârstă de cinci ani, o bâtă de baseball marca "Louisville Slugger" având pe ea parafa preşedintelui SUA şi semnătura lui Barack Obama.

HAMBURGER ABENDBLATT: AIRBUS GERMANIA ŞI-A SPIONAT SALARIAŢII
Compania Airbus Germania a anunţat că şi-a spionat salariaţii, comparându-le numerele de cont cu cele ale furnizorilor grupului, aşa cum a făcut compania de Căi Ferate Deutsche Bahn, în încercarea de a lupta împotriva corupţiei, relatează AFP.

Stefan Schaffrath, purtător de cuvânt al Airbus, a confirmat astfel o informaţie din ziarul Hamburger Abendblatt, potrivit căreia informaţiile bancare ale "tuturor salariaţilor" Airbus Germania, adică aproximativ 20.000 de persoane, au fost analizate în 2007 şi comparate cu cele ale furnizorilor.

Ancheta a fost realizată de noua echipă de la conducerea Airbus, în efortul de a "exclude" posibilitatea ca un caz de spionaj "similar" celui de la Deutsche Bahn să fi avut loc la Airbus, a adăugat Schaffrath.

AFP: PESTE 32.000 DE SINUCIGAŞI ÎN JAPONIA
Peste 32.000 de persoane s-au sinucis, anul trecut, în Japonia, iar specialiştii se tem că numărul acestora ar putea creşte din cauza crizei economice. Agenţia naţională a Poliţiei a precizat că în 70% din cazuri, sinucigaşii au fost bărbaţi.

Numărul victimelor rămâne peste 30.000 pentru al unsprezecelea an consecutiv şi rata sinuciderilor depăşeşte 25 de cazuri la 100.000 de locuitori, aproape dublu decât media globală, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Asociaţiile pentru prevenirea sinuciderilor sunt îngrijorate de consecinţele crizei economice. Numărul sinuciderilor a început să crească de la mijlocul anilor '90.

Printre cauzele acestui fenomen, specialiştii spun că se numără şi consecinţele recesiunii economice din anii '90, sfârşitul modelului de stat japonez protector, pe fondul culturii budiste care nu stigmatizează sinuciderea. După un plan lansat în 2006, Guvernul a cerut autorităţilor locale şi companiilor să fie atente la starea psihică a angajaţilor.

×
Subiecte în articol: externe meinl