x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

04 Apr 2009   •   00:00

4 aprilie 2009



VĂNZARE LA RUŞI
Agenţia ungară de reglementare a pieţei financiare, PSZAF, va investiga vânzarea participaţiei de 21% din acţiunile companiei petroliere MOL către compania rusă Surgutneftegaz, de grupul austriac OMV. Potrivit Reuters, investigaţia a fost lansată la solicitarea MOL. OMV şi Surgutneftegaz anunţaseră, luni, vânzarea contra sumei de 1,4 miliarde de euro, reprezentând un preţ pe acţiune de aproape două ori mai mare faţă de cotaţiile de săptămâna trecută. Atât conducerea MOL, cât şi clasa politică din Ungaria - Guvernul şi opoziţia deopotrivă - au declarat că susţin independenţa totală a MOL. Directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, declarase miercuri că suspectează OMV că acţionează ca o acoperire pentru interesele companiei ruse.

NOI MIRACOLE
Mărturii despre două noi miracole atribuite lui Ioan Paul al II-lea au fost făcute publice. ANSA a relatat că arhiepiscopul Cracoviei (Polonia), Stanislaw Dziwisz, secretar personal al lui Ioan Paul al II-lea timp de mai multe decenii, a declarat că un tânăr polonez în vârstă de 9 ani, venit de la Gdansk să se reculeagă la mormântul lui Ioan Paul al II-lea de la Biserica San Pietro, s-a vindecat de cancer la rinichi. Copilul, care fusese adus în scaun cu rotile, "imediat ce a ieşit din Biserica San Pietro, le-a spus părinţilor lui, surprins «Vreau să merg». S-a ridicat şi a început să meargă", a povestit Dziwisz. Un preot al unuispital din Cleveland a relatat pe postul tv ABC despre un bărbat în vârstă de 26 de ani, Jory Aebly, grav lovit la cap în timpul unui jaf, care a supravieţuit după ce a primit mătănii binecuvântate de fostul Papă. Un "miracol" recunoscut este necesar în procesul de beatificare, etapă obligatorie înainte de canonizare şi de obţinerea statutului de sfânt.

MEDVEDEV, SCEPTIC

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat că discuţiile sale cu preşedintele american, Barack Obama, la Summit-ul G20 de la Londra, au fost pozitive, dar nu s-au înregistrat "progrese substanţiale". Am "reuşit stabilirea unui contact. (...) Dar (...) nu pot spune că am făcut progrese substanţiale în privinţa problemelor foarte serioase", a explicat Medvedev, citat de AFP.

SECHESTRU
Biroul Federal de Investigaţii din SUA (FBI) a pus sub sechestru vila lui Bernard Madoff din Palm Beach (statul Florida), valoarea estimată a imobilului fiind de 9,4 milioane de dolari. Punerea sub sechestru are rolul recuperării activelor omului de afaceri, acuzat de o fraudă în valoare de peste 50 de miliarde de dolari. În aceeaşi zi, autorităţile au pus sub sechestru şi trei iahturi ale omului de afaceri. Un Mercedes care se afla în garajul vilei a fost, de asemenea, pus sub sechestru.

DEMISII
Cei patru angajaţi care administrează injecţiile letale condamnaţilor la moarte în statul american Washington (nord-vest) au demisionat de teamă că identitatea lor va fi dezvăluită. Potrivit lui Dan Sytman, purtătorul de cuvânt al biroului de Procuratură din Washington, aceste persoane au demisionat în urma unei decizii a Justiţiei.

×
Subiecte în articol: externe