x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

15 Iun 2009   •   00:00
Ştiri pe scurt
Sursa foto: Max Rossi/REUTERS

15 iunie 2009



STAT PALESTINIAN "LIMITAT"
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut pentru prima oară crearea unui stat palestinian "limitat". Condiţia principală este însă dezarmarea viitorului stat. "În orice acord de pace, teritoriul aflat sub control palestinian trebuie să fie dezarmat şi cu garanţii temeinice de securitate faţă de Israel", a declarat Netanyahu ieri într-o cuvântare extraordinară despre politica sa privind intenţiile de pace în Orientul Mijlociu. "Dacă vom obţine aceste garanţii de demilitarizare şi acordurile de securitate necesare pentru Israel, iar dacă palestinienii vor recunoaşte Israelul ca fiind statul poporului evreu, atunci vom putea deveni parte într-un acord de pace real, cu un stat palestinian demilitarizat", a adăugat premierul israelian, citat de Associated Press. "Vă cer vouă, vecinilor palestinieni, să ne lăsaţi să începem imediat negocierile de pace, fără alte condiţii", a mai spus Netanyahu, adăugând că le-a cerut şi altor lideri arabi să se întâlnească cu el şi să discute despre posibilităţile de a ajuta economia palestiniană.

TREZORIERUL TERORIŞTILOR

Forţele de securitate yemenite l-au arestat pe trezorierul reţelei al-Qaida din Yemen şi Arabia Saudită, a anunţat un reprezentant al serviciilor de securitate, citat de AFP. Persoana arestată este "Hassan Hussein Ben Alwan, un saudit, şi el este trezorierul operaţiunilor efectuate de membrii reţelei al-Qaida în Yemen şi Arabia Saudită", a precizat oficialul citat pe site-ul September Net. "Este unul dintre cei mai periculoşi membrii al-Qaida", a afirmat aceeaşi sursă, adăugând că arestarea a avut  loc "în ultimele zile", fără a oferi alte detalii.

BERLUSCONI SE DĂ VICTIMĂ
Premierul italian Silvio Berlusconi s-a declarat victima unei campanii calomnioase "şi chiar subversive (...) ce vizează înlăturarea şi înlocuirea lui cu o persoană care nu a fost aleasă de cetăţenii italieni"... El a mai spus că în spatele recentelor "calomnii" care îl vizează "se regăseşte o campanie scandaloasă, foarte nocivă pentru imagine în străinătate", relatează AFP Liderul grupului Italia Valorilor, din Camera Deputaţilor, Massimo Donadi, a calificat drept "hilare" acuzaţiile premierului, spunând că Silvio Berlusconi "controlează presa şi influenţează opinia publică prin intermediul televiziunilor şi cotidianelor sale". "Este un clovn. Ţara noastră nu merită acest premier de operetă, mai ales într-un moment atât de dificil", a adăugat Donadi, al cărui partid, aflat în opoziţie, este cel mai virulent critic al lui Silvio Berlusconi. Premierul italian se confruntă de câteva săptămâni cu scandaluri şi acuzaţii, inclusiv din partea soţiei sale, pentru slăbiciunea pe care o are faţă de tinerele frumoase. El este acuzat şi că ar fi facilitat prietenilor săi zboruri cu avioane guvernamentale.

SPRIJIN FINANCIAR
Arhivele din seifurile Băncii Centrale din Bolivia scot la iveală faptul că anumite ţări europene şi Statele Unite ar fi propus un sprijin financiar regimului dictatorial din Bolivia, în anii '70. "Există mai multe documente care fac referire în principal la ajutoare financiare propuse de ţări, precum SUA, Germania, Italia şi Franţa", a menţionat Rolando Villena, preşedintele Adunării Permanente pentru Drepturile Omului din Bolivia (ADHB). Aceste arhive demonstrează intenţia de a colabora cu dictatura instaurată de generalul Hugo Banzer, care a condus Bolivia în perioada 1971-1978. Dacă se va dovedi că sprijinul financiar s-a concretizat, atunci, o astfel de informaţie ar alimenta ipoteza potrivit căreia aceste ţări ar fi putut participa la finanţarea "planului Condor", un program ce viza eliminarea opozanţilor, întreprins de dictaturile din America de Sud, ce a dus la dispariţia a sute de persoane.

×
Subiecte în articol: externe